Kultura

"Naša istorija, naša sećanja": Svedočenje građana o oslobađanju Srbije 1918.

Autor: Jovana Mladenović
13:00 | Subota, 19 01 2019

U Konaku kneza Mihaila otvorena je putujuća izložba "Naša istorija, naša sećanja", posvećena sećanju na oslobađanje Srbije 1918. godine i solidarnosti srpskih i francuskih vojnika i civila u Prvom svetskom ratu. Naredne nedelje, izložba se seli za Francusku.

U prisustvu Žan Batista Kizena, direktora Francuskog instituta u Srbiji i savetnika u ambasadi Francuske za kulturnu i nacionalnu saradnju, koji je i koautor izložbe i predstvnika Grada Kragujevca, izložbu je otvorila Slavica Jagličić, direktorka Istorijskog arhiva Šumadije.

Izložba je osmišljena kao svedočenje srpskih građana o zajedničkim borbama dve vojske u oslobađanju nekoliko srpskih gradova. Iako se istorijsko obeležje nameće kao dominantno, nije zanemarljiva i njena umetnička strana u onoj meri u kojoj svaka fotografija priča pojedinačnu sudbinu srpskih i francuskih ratnih heroja kao pojedinca i običnog čoveka u vremenima kada je svaka kuća i svaki delić zemlje stratište, rekla je Slavica Jagličić, direktorka Istorijskog arhiva.

Govoreći o samoj izložbi Žan Batist Kizen rekao je da počinje opštim istorijskim podacima, nastavlja se konkretnim dešavanjima koja su se odigravala u Srbiji i dovodi nas do pojedinca, vojnika kao heroja i običnog čoveka. Izložba govori o patnji na frontu i iza fronta, o ulozi žene u Velikom ratu, ali i o prijateljstvu dveju zemalja. Poruka koju nosi je naša doslednost pričama predaka i sećanje na ono što se dogodilo. Ta zajednička sudbina će biti naš temelj za dalju saradnju, rekao je u obraćanju Žan Batist Kizen.

Izložba je realizovana u partnerskoj saradnji Francuskog instituta u Srbiji, Istorijskog arhiva Šumadije i Narodnog muzeja, pod pokroviteljstvom grada Kragujevca.

Inače, izložbu je realizovao Francuski institut u saradnji sa arhivima i muzejima 14 gradova u Srbiji, a potkrepljena je svedočanstvima građana Srbije, dokumentima i sećanjima potomaka koji su se odazvali pozivu Francuskog insitituta i podelili priče i uspomene čuvane u njihovim porodicama kroz generacije a mnoga od njih su uvrštena u ovu izložbu. Prema rečima organizatora izložba je doživela svoj veliki uspeh u Srbiji, ali novi život će dobiti prvim otvaranjem u Francuskoj sledeće nedelje.