Kultura

Prof. dr Dušan Ivanić na predavanju o Savi Mrkalju

Autor: Jovana Mladenović
16:00 | Nedelja, 16 12 2018

Predavanje pod nazivom "Sava Mrkalj - reformator srpskog jezika" održaće se sutra od 18 sati u Narodnoj biblioteci "Vuk Karadžić". Govoriće jedan od vodećih poznavalaca srpskog jezika i književnosti, prof. dr Dušan Ivanić.

Nezaobiolazni deo našeg, srpskog nacionalnog i kulturnog identiteta jeste naš jezik i naše pismo – srpska ćirilica. Da bi se došlo do današnjeg srpskog pisma – trebalo je mnogo vremena, pokušaja, dokazivanja i istrajnosti. Rešenje je pre više od dva veka pronašao Sava Mrkalj - ove godine zaokružuju se 235 god. od njegovog rođenja (1783, Sjeničak na Kordunu) i 185 godina od smrti (1833 u Beču). 

Sava Mrkaljje zapamćen kao filolog - reformator srpske ćirilice i jezika, filozof i pesnik. U delu Salo debeloga jera libo azbukoprotres (objavlj. u Pešti 1810) zalagao se za reformu tadašnjeg zastarelog i nerazumljivog pravopisa koji se upotrebljavao u crkvi i književnosti, i tražio primenu fonetskog pisma baziranog na narodnom jeziku. Iz osnova je reformirao ondašnju azbuku i predložio novu na osnovu pravila „piši kako govoriš“. NJegove ideje uticale su na Vuka Stefanovića Karadžića koji je u Pismenici (1814) primenio Mrkaljevu azbuku - "jerbo za Serpski jezik lakša i čistija ne može biti od ove".

Predavanje o ovom velikanu održaće jedan od vodećih poznavalaca srpskog jezika i književnosti, prof. dr Dušan Ivanić.