InfoFoto: kragujevac.ls.gov.rs

EVROPSKA KUĆA dogodine u Kragujevcu (FOTO)

Autor: InfoKG
17:30 | Sreda, 24 04 2024

U Kragujevcu će sledeće godine biti otvorena Evropska kuća, četvrta te vrste u Srbiji. Plan je da se na tom mestu Evropa približi građanima, zapravo da im se pokaže sve ono što Evropska unija može da uradi i šta čini, a od 2018. do danas kroz različite programe u Kragujevac je uložila više od 2,4 miliona evra. Šef delegacije Evropske unije u Srbiji Emanuele Žiofre i gradonačelnik Nikola Dašić, potpisali su danas Memorandum o saradnji povodom otvaranja Evropske kuće u Kragujevcu.

Evropska visoka delegacija posetila je danas Kragujevac. Predvodio ju je šef delegacije Evropske unije u Srbiji, Emanuele Žiofre,a sa njim su bili i ambasador Italije, Luka Gori i ambasador Slovačke, Mihal Pavuk. 

Šef delegacije Evropske unije u Srbijii, Emanuele Žiofre i gradonačelnik Nikola Dašić, potpisali su Memorandum o saradnji povodom otvaranja Evropske kuće u Kragujevcu, što će biti četvrti ovakav centar u Srbiji. 

Potpisivanjem Memoranduma i otvaranjem Evropske kuće želeli smo da, pored Beograda, Novog Sada i Niša, imajući u vidu značaj saradnje u najrazličitijim sferama između Srbije i Evropske unije, budemo i u Kragujevcu, značajnom regionalnom centru. Važno je da takav centar postoji i ovde kao mesto gde ćemo Evropu moći da približimo građanima i pokažemo sve ono što Evropska unija može da uradi, šta čini i šta možemo da uradimo zajedno", rekao je Žiofre i najavio da će za nekoliko meseci početi renoviranje prostorija kako bi dogodine bila otvorena. 

Evropska unija i Kragujevac već imaju razvijen snažan odnos, više realizovanih projekata, brojne aktivnosti koje pospešuju ekonomsku saradnju i koja je ovde vrlo razvijena", rekao je Žiofre, podsetivši da je EU glavni ekonomski partner Srbije sa kojom je u prošloj godini zabeleženo 40 milijardi evra razmene. 

Dosta evropskih kompanija investira u Srbiji i nastavićemo da razvijamo i širimo tu saradnju, ne samo sa državnim organima, već i sa privatnim sektorom”, Izjavio je Žiofre. 

Govoreći o Planu rasta za Zapadni Balkan kao velikom programu EU koji otvara nove mogućnosti kako za Srbiju, tako i za njene građane, a koji podrazumeva bolju integraciju sa EU i celokupnog Zapadnog Balkana sa jedinstvenim tržištem EU, dodatna finansijska sredstva i regionalno integrisanje, ambasador EU je rekao da je važno da se sve dobro razume jer plan pruža nove prilike koje što više treba iskoristiti na centralnom i lokalnom nivou.

Izrazivši zadovoljstvo što ima priliku da ugosti ovako visoku delegaciju, gradonačelnik Nikola Dašić je naglasio da je Evropska unija do sada već investirala u Kragujevac oko 2,4 miliona evra za zajedničke projekte ukupne vrednosti oko 4,2 miliona evra. 

To su značajna sredstva pomoću kojih smo realizovali niz lepih projekata, od Pešačkog mosta na Lepenici, do čuvenog Koša u Velikom parku, ali pred nama je još mnogo toga. Zato ohrabruje izjava ambasadora Žiofrea da od Evropske unije možemo da očekujemo i veću pomoć u budućnosti i poruka da kao grad i kao država nastavimo da stremimo pristupanju Evropskoj uniji. Već imamo preko 20 pripremljenih projekata, a jedan od značajnijih je upravo otvaranje Evropske kuće u centru grada. To će biti objekat u kome ćemo na više načina prezentovati našu saradnju sa Evropskom unijom i omogućiti Kragujevčanima da se upoznaju sa vrednostima koje ona baštini i kulturama koje se u njoj prepliću”, kazao je Dašić i zahvalio ekselencijama na podršci koju nam pružaju duži vremenski period, pokazujući da, kako kaže, možemo da se oslonimo na njih kao na prave partnere.

Ambasador Italije, Luka Gori, istakao je da je današnja poseta prilika da se pokaže kako EU radi kohezivno sa svojim članicama sa zajedničkim ciljem da Srbija što pre uđe u EU, kao i koliko su jake ekonomske veze između Republike Srbije i Evropske unije. 

Italija, kao članica, gaji izuzetno jake ekonomske veze sa Srbijom, a prisustvo italijanskih kompanija je veliko posebno u ovoj regiji. Nameravamo i dalje da ulažemo u Srbiju ne samo u dosadašnjim, tradicionalnim sektorima, već i u novim koji imaju dodatnu tehnološku vrednost i koji su prioritet kako za nas tako za Republiku Srbiju”, rekao je Gori.

Ambasador Slovačke, Mihal Pavuk, rekao je da je njegova zemlja dobar primer svega što Evropa može da uradi za jednu zemlju na putu evrointegracija i da Srbija od Slovačke ima punu podršku u tom procesu. 

EU se ne tiče samo prestonica, već posebno manjih mesta i gradova i važno je da svi doprinosimo tom procesu, kao i da ubiremo koristi od njega”, poručio je Pavuk. 

Sa šefom delegacije Evropske unije u Srbiji, Emanuelom Žiofreom, iako nije bilo planirano, danas su se sastali i šefovi opozicionih odborničkih grupa u Skupštini grada Kragujevca. Opširnije ovde: Predstavnici kragujevčke opozicije na sastanku sa ambasadorom Žiofreom

Delegacija Evropske unije u Sribji posetila je Državni data centar u Kragujevcu, gde ih je između ostalih dočekao i ministar za informisanje i telekomunikacije Mihailo Jovanović. 

On je tom prilikom predstavio rezultate Vlade Srbije u razvoju IKT sektora, kao i planove za buduća ulaganja u najsavremeniju digitalnu, telekomunikacionu i inovativnu infrastrukturu, koji su deo plana „Skok u budućnost - Srbija 2027“.

Prema njegovim rečima, Inovacioni distrikt u Kragujevcu predstavlja jedinstven kompleks informacionih, inovativnih, kreativnih i digitalnih industrija u Srbiji i u regionu, a prostiraće se na 4,5 hektara.

Ministar je naveo da je ideja da ovaj distrikt postane epicentar okupljanja mladih, pametnih, talentovanih i sposobnih ljudi koji će u svom gradu imati uslove za život i rad kakvi ne postoje nigde u Evropi.

On je dodao da će na ovaj način mladi koji će ostajati u Srbiji sa svojim porodicama da razvijaju svoje ideje, vizije i snove biti motor daljeg razvoja i napretka i Kragujevca i Srbije.

Jovanović je precizirao da se u prvoj fazi gradi objekat od 4.700 metara kvadratnih i približno 10.000 kvadratnih metara garaža, dok će u konačnoj fazi imati skoro 62.000 kvadratnih metara sa još 23.000 kvadratnih metara garažnog prostora.

Zamišljen je kao kreativno-inovativni, digitalni centar sa posebnim sadržajima, u kome će članovi IT zajednice moći da se druže i rade. Biće otvoren za građane i posetioce i po tome će biti jedinstven distrikt u Jugoistočnoj Evropi”, izjavio je Jovanović.

Ministar je dodao da se u okviru plana „Skok u budućnost – Srbija 2027” radi na daljoj modernizaciji i digitalizaciji kroz proširenje Državnog data centra u Kragujevcu, izgradnjom bloka 2 kapaciteta 16 megavata.

Žiofre je rekao da je EU veoma fokusirana na digitalnu tranziciju, dodavši da je to revolucija koja se dešava širom sveta i da želi da bude uz Srbiju u sprovođenju te revolucije u narednim godinama.

On je naveo da je Srbija već deo programa Digitalna Evropa i deo inicijative za računare visokih performansi, a da sada postoji plan rasta čija je svrha da poveća integraciju Zapadnog Balkana u jedinstveno tržište EU i jačanje kapaciteta, pri čemu će digitalizacija biti prioritetna.

Sastanku su prisustvovali ambasador Italije Luka Gori, ambasador Slovačke Mihal Pavuk, vršilac dužnosti direktora Kancelarije za IT i eUpravu Milan Latinović i direktor Data Cloud Technology  Danilo Savić.