Kultura

Scenski performans muzičko-plesne trupe "Mali labud" iz Kine (FOTO)

Autor: Jovana Mladenović
15:30 | Petak, 13 07 2018

Delegacija provincije Šansi, koju je predvodila Dai Hanyun, predstavnica grada Sjana zadužena za međunarodnu saradanju, i članovi muzičko-plesne trupe "Mali labud" boravili su u Kragujevcu, a u Knjaževsko-srpskom teatru izveden je veliki scenski performans.

Sporazum o uspostavljanju prijateljskih odnosa između grada Kragujevca i grada Sjana iz Narodne Republike Kine potpisan je početkom 2016. godine. U junu iste godine, u cilju jačanja veza i saradnje u oblastima od obostranog interesa, potpisana je Povelja o bratimljenju. 

"Prijateljstvo i pobratimstvo naša dva grada za nas predstavlja veliku čast". U svetlu razvijanja takvih odnosa i saradnje upriličili smo posetu vašem gradu. Mališani muzičko-plesne grupe "Mali labud" kragujevačkoj publici muzikom, plesom, kostimima i instrumentima predstavili su deo naše kulture i tradicije", rekla je Dai Hanyun, predstavnica grada Sjana.

Govoreći o radu plesne grupe, Yan Zhe umetnički direktor i nastavnik, rekla je da je "Mali labud" deo velike dečije vanškolske obrazovne ustanove “Dečja palata opštine Lianhu“. Ova ustanova postoji više od trideset godina i poznata je širom sveta, a u toku godine, različite umetničke i edukativne kurseve, upiše oko 10 hiljada polaznika. Trupa "Mali labud"' plesnim, pevačkim i scenskim nastupima ostvaruje svoju misiju promovisanja kulture i umetnosti u okviru kulturnih razmena i na takmičenjima u, do sada, više od 33 država i regiona u Evropi, Americi, Japanu, Južnoj Koreji, Africi, Maroku, Dubaiju, Maleziji, Singapuru i Hong Kongu.

Na sceni Knjaževsko-srpskog teatra gosti iz Kine predstavili su se sa deset plesno-pevačkih numera, među kojima je ples sa malim terakota ratnicima, numerom Duša kineskog kungfua posvećena borilačkim veštinama. Mali umetnici iz Kine plesom su predstavili tradicionalnu operu provincije Šansi i izveli arije na tradicionalnom muzičkom instrumentu erhu.

Galerija slika