InfoFoto: Privatna arhiva - Nova.rs

Aleks i Miloš svako veče odlaze do kapija Arsenalfesta, ali ne zbog muzike, već da bi pomogli svom ocu da se izleči

Autor: InfoKG
14:15 | Petak, 30 06 2023

Dvojica mladića iz Kragujevca, danima kroz grad nose kutije sa slikom svog oca, kako bi što pre prikupili 95.000 evra, koliko je potrebno za transplantaciju bubrega u inostranstvu. Njihov otac Dragan (48) boluje od hronične bolesti bubrega 5. stepena. U Srbiji su iscrpljene sve mogućnosti, vremena je sve manje, a jedini spas je u transplantaciji, piše Nova.rs

Aleks (21) i Miloš (26) od otvaranja Arsenalfesta svake večeri stoje ispred kapije Kneževog arsenala. Nije im do muzike, a još manje do provoda, već računaju na humanost arsenalske publike da im pomogne da što pre prikupe neophodan novac, kako bi njihov otac otišao u inostranstvo na transplantaciju bubrega.

Transplantacija je i jedina nada da njihov otac preživi.

U trci s vremenom, koga je sve manje, ovi mladići neumorno svakog dana idu po gradu. Uvek su tamo gde ima mnogo ljudi, pa donacije za lečenje oca prikupljaju na koncertima na otvorenom kojih je proteklih dana bilo u Kragujevcu, na protestima, a sada i na Arsenalfestu, kao najmasovnijem kragujevačkom događaju. 

Dragan Bogosavljević (48) je otac četvoro dece, a nažalost, ako mu ne pomognemo pred sobom nema mnogo vremena, apeluju njegovi prijatelji. 

Za Draganovo lečenje otvoren je i SMS broj 1494 u Fondaciji “Budi human“.

Međutim, prijatelji navode da prikupljanje donacije “ide sporo”, pa se na sve moguće načine trude da ubrzaju ovu humanitarnu akciju kako bi Dragan što pre otišao na lečenje.

U subotu humanitarni bazar u centru Kragujevca

U centralnoj Pešačkoj zoni u Kragujevcu u subotu 1. jula biće održan celodnevni humanitarni bazar za Draganovo lečenje u koji su se kao donatori uključili brojni građani, zanatlije, poslastičari, animatori za decu i mnogi pojedinci koji su donirali knjige, igračke i druge predmete prikladne za prodaju.

Na prodajnim štandovima biće ponuđeni ručni radovi, nakit, kolači, kozmetika, kafa, limunada, kokice, igračke, knjige, a od 14 sati za najmlađe posetice obezbeđeno je druženje s maskotama popularnih junaka iz crtanih filmova kao i “fejs art” umetnika za crtanje po licu.

Dragan boluje pet godina, a dijalize više ne pomažu

Hronična bolest bubrega Draganu je dijagnostikovana 2018., kada je imao 43 godine. 

Dve godine je uspevao da održi bolest pod kontrolom, a od juna 2020. godine uključen je u hronični program lečenja terminalnog stadijuma hronične bubrežne insuficijencije redovnim hemodijalizama.

Sada mu je zdravstveno stanje pogoršano i hitno mu je potrebna transplantacija bubrega koju može da uradi na jednoj klinici u Belorusiji.

S obzirom na to da Dragan do sada nije dobio priliku za transplantaciju u Srbiji, prinuđen je da lečenje nastavi u inostranstvu, a za to mu je potrebno 95.000 evra.

Kako da pomognemo Draganu

Slanjem SMS poruke 1494 na 3030
Uplatom na dinarski račun: 160-6000001670790-57
Uplatom na devizni račun: 160-6000001671212-52

IBAN: RS35160600000167121252
SWIFT/BIC: DBDBRSBG 

Izvor: Nova.rs