InfoFoto: InfoKG

Američki IT gigant ORACLE otvorio CLOUD CENTAR za Jugoistočnu Evropu u Kragujevcu (FOTO)

Autor: InfoKG
14:30 | Četvrtak, 11 05 2023

Američki IT gigant “Oracle” otvorio je svoj prvi regionalni cloud centar za Jugoistočnu Evropu u Državnom data centru u Kragujevcu.  Telekom Srbija je prva kompanija sa kojom je potpisan ugovor i koja će koristiti njegove usluge. Premijerka Ana Brnabić je naglasila da su na taj način otvorena vrata i drugim svetskim kompanijama koje su već pokazale interesovanje da svoje podatke čuvaju u kragujevačkom Državnom data centru. 

Kompanija Oracle koja je od prošle godine komercijalni korisnik Državnog data centra u Kragujevcu, sada je u njemu počela i da pruža usluge drugim kompanija. Naime, otvorila je prvi regionalni cloud centar za jugoistočnu Evropu. 

Oracle investira u Srbiju već duže od 20 godina. Za nas je ovo veliki dan, jer od danas možemo sa ovog mesta da pružamo usluge kompanijama i građanima, kako unutar, tako i van Srbije. Sa otvaranjem Oracle regionalnog cloud centra pomažemo našim klijentima da iskoriste prednosti najboljih cloud tehnologija, istovremeno obezbeđujući visoke bezbednosne standarde, dostupnost i smanjeno kašnjenje”, rekao je potpredsednika za cloud tehnologije i regionalni direktor za severnu i istočnu Evropu kompanije Oracle, Kenet Johansen.   

Ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Srbiji, Kristofer Hil pohvalio je zalaganja kompanije Oracle i Vlade Srbije u realizaciji ovog projekta. 

Izrazio bih poštovanje prema Vladi Srbije što je doprinela svemu ovome i što joj je fokus na tehnologiji i izgradila je Srbiju u jedan brend. Zahvalio bih se američkoj kompaniji koja je ovom investicijom pokazuje da veruje u budućnost Srbije”, izjavio je ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Srbiji, Kristofer Hil.  

Da je Srbija među najboljima u svetu kada je reč o Informacionim i komunikacionim tehnologijama, pokazuju i podaci Svetske banke i Ujedinjenih nacija. Svetska banka, Srbiju rangira na četvrtom mestu u Evropi u oblasti digitalne transformacije, a Ujedinjene nacije nas svrstavaju među 10 zemalja u svetu koje su u poslednje dve godine najviše napredovale u oblasti elektronske uprave.  

Odluka Oracla, jedne od najvećih IT kompanija na svetu, da na komercijalnoj osnovi zakupi prostor i čuva svoje podatke baš u Srbiji, ovde u Kragujevcu, u Državnom data centru - pokazuje da smo mi kao država, naše institucije, naši stručnjaci svojim znanjem i zalaganjem, uspeli da pobedimo na veoma konkurentnom i oštrom IT tržištu najrazvijenije evropske ekonomije. Ovo je kruna napornog, odlučnog i posvećenog rada”, rekao je ministar Jovanović.

Prema rečima premijerke Ane Brnabić, IT sektor je u poslednje dve godine postao motor razvoja čitave srpske ekonomije. Zahvaljuje se kompaniji Oracle što je otvaranje cloud centra u Kragujevcu omogućila dalji razvoj Srbije u oblasti informacionih tehnologija. 

Kada ovo uradi kompanija kakva je Oracle, otvori svoj regionalni centar za pružanje najsofisticiranijih usluga iz Kragujevaca, onda sve ostale i velike i manje kompanije, svetski lideri u IT industriji i pružanju usluga obrate pažnju na Kragujevac i na Srbiju. Mi danas već imamo zakazane razgovore sa drugim kompanijama koje su zainteresovane da možda slične centre otvore ovde u Kragujevcu”, rekla je Brnabić.  

U okviru otvaranja Oracle cloud regionalnog centra, potpisan je prvi komercijalni ugovor između ove korporacije i Telekom Srbija. Na taj način, najveća domaća telekomunikaciona kompanija postala  je prvi korisnik javne Oracle cloud infrastrukture.  

S obzirom na to da je ocenjeno da investicija kompanije Oracle otvara dodatne mogućnosti za dalji razvoj IKT sektora u Srbiji, ali i usavršavanje i zapošljavanje kadrova iz ove oblasti, najavljeno je i da bi izgradnja Inovacionog distrikta trebalo da počne krajem aprila sledeće godine. 

Galerija slika