InfoFoto: mup.gov.rs - Ilustracija - Arhiva

APEL građanima da ne pale travu i nisko rastinje na otvorenom: Kazne od 10.000 do MILION

Autor: InfoKG
14:00 | Subota, 08 07 2023

Ministarstvo untrašnjih poslova apelovalo je na građane da ne pale travu i nisko rastinje na otvorenom prostoru, jer time mogu dovesti u opasnost sebe i živote drugih lјudi, ali i ekosistem. Kaze za nepoštovanje ove odredbe su od 10.000, pa do miliona dinara. 

Pomoćnik  načelnika  Uprave za vatrogasno-spasilačke jedinice Ministarstva unutrašnjih poslova Davor Vidović apelovao je na građane da ne pale travu i nisko rastinje na otvorenom prostoru, jer time mogu dovesti u opasnost sebe i živote drugih lјudi, ali i  ekosistem.  

Palјenjem trave i niskog rastinja na otvorenom, posebno u blizini šuma, može dovesti do velikih požara i ugrožavanja života i zdravlјa lјudi, kao i velike imovinske štete“, upozorio je Vidović. 

Naglasio je da su prošle godine vatrogasci-spasioci intervenisali na gašenju 31.334 požara, od čega su polovina bili požari na otvorenom, u kojima je poginulo šest i povređeno 25 osoba. 

Podsetio je da je Zakonom o zaštiti od požara zabranjeno spalјivanje strnjih ostataka useva, smeća i bilјnih ostataka i da je za nepoštovanje te odredbe Zakonom za pravna lica zaprećena kazna od 300.000 do milion dinara, a za fizička 10.000 dinara. 

Prema njegovim rečima, zakonom je zabranjeno  i  loženje vatre u  šumama ili na udalјenosti manjoj od 200 metara od šuma. 

Precizirao je da je zaprećena kazna za nepoštovanje ove odredbe između 10.000  i 50.000 dinara.