InfoFoto: Arhiva InfoKG

Besplatni preventivni pregledi u Kliničkom centru i Domu zdravlja, čak i ako nemate zdravstvenu knjižicu

Autor: Jovana Mladenović
09:00 | Subota, 25 05 2024

Odlukom Ministarstva zdravlja Republike Srbije, u nedelju, 26. maja, u Univerzitetskom kliničkom centru Kragujevac i Domu zdravlja, u periodu od 8 do 17 časova, biće organizovani besplatni preventivni pregledi za sve građane, pa i one bez zdravstvene knjižice, u cilju rane dijagnostike i promocije prevencije kao najefikasnijeg načina brige o zdravlju. 

Klinički centar

U Službi za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju UKC Kragujevac biće organizovani preventivni fizijatrijski pregledi dece predškolskog i školskog uzrasta. 

Pregled deteta će obuhvatili pregled kičmenog suba, grudnog koša, donjih ekstremiteta i stopala. Ukoliko bi se uočili deformiteti, deca bi bila odmah upućena na funkcionalnu procenu i sprovođenje kineziterapijskog programa, u cilju korekcije deformiteta od strane fizioterapeuta. Kod dece sa očuvanom posturalnošću, lekari specijalisti fizikalne medicine i rehabilitacije bi pružali savete i preporuke za sportske aktivnosti u određenom uzrastu deteta radi očuvanja posture. 

Na Klinici za pulmologiju, za odrasle biće organizovani preventivni pregledi pulmologa i rendgen pluća za starije od 50 godina i sa pušačkim stažom dužim od 30 godina, uz merenje krvnog pritiska i laboratorijske analize krvne slike, hormona štitaste žlezde (TSH, T3, T4) i tumor markera prostate (PSA). 

Za sve građane, i one bez zdravstvenog osiguranja, bez zakazivanja i uputa, svi navedeni preventivni pregledi biće organizovani u periodu od 8 do 17 časova. 

Ministarstvo zdravlja i Univerzitetski klinički centar Kragujevac pozivaju građane da učestvuju u nedeljnoj akciji, obave preventivne preglede i time pozitivno utiču na svoje zdravlje.

Dom zdravlja

Dom zdravlja Kragujevac organizuje preventivne preglede u saradnji sa Ministarstvom zdravlja za decu i odraslo stanovništvo.

Preventivni pregledi će se obavljati u prostorijama Specijalističke službe Doma zdravlja (ATD), ulici Zmaj Jovina br.2 i obuhvataju:

- Pregled lekara opšte medicine (merenje krvnog pritiska)
- Pregled lekara pulmologa
- RTG pluća (za sugrađane starije od 50 godina i pušačkim stažom preko 30 godina)
- Uzimanje uzorka krvi za:- krvnu sliku,
- hormone štitaste žlezde (T3,T4,TSH),
- PSA (tumor marker za prostatu).

Preventivni pregledi za decu predškolskog i školskog uzrasta obuhvataju pregled specijaliste fizijatra (pregled kičmenog stuba, stopala i celokupnog lokomotornog sistema).

Preventivni pregledi dece će se obavljati u prostorijama centralnog objekta Službe za zdravstvenu zaštitu predškolske dece ( ulaz za preventivni rad), ulici Zmaj Jovina bb. u krugu Univerzitetskog kliničkog centra.

Sugrađani se mogu javiti na pregled bez zakazivanja kao i sugrađani bez zdravstvenog osiguranja.