InfoFoto: Arhiva

Borba za život bebe zaražene Koronom

Autor: Branko Vukašinović
14:00 | Petak, 16 04 2021

Lekari Univerzitetskog kliničkog centra Kragujevac bore se za život najmlađeg pacijenta zaraženog Korona virusom u Srbiji, devojčice stare svega nedelju dana iz Trstenika. Lekari kažu da je njena trenutna klinička slika, kao i kod najtežih odraslih kovid pacijenata, pa je beba priključena na respirator. 

Najradosniji dan u životu jedne porodice iz Trstenika prošlog petka poremetio je Korona virus. Naime, žena je otišla u kraljevačku bolnicu da se porodi i prilikom prijema saznaje da je pozitivna na COVID-19. Na svet je donela devojčicu, koja u trećem satu života dobija visoku temperaturu i raspiratorno pogoršanje. Beba istog dana biva prebačena u Centar za neonatologiju kragujevačkog Univerzitetskog kliničkog centra.  

Od trećeg dana života beba je na mehaničkoj ventilaciji, lošeg je opšteg stanja. Ono što mogu da kažem da je dobro, da je taj prvi talas citokinske oluje, u prvih nedelju dana zaustavljen, ali je beba na mehaničkoj ventilaciji i razvila je sekundarnu plućnu hipertenziju i to je ono sa čim se sada borimo. To zapravo znači da je  njena trenutna klinička slika, kao i kod najtežih odraslih kovid pacijenata“, izjavila je zamenica direktora Centra za neonatologiju UKC Kragujevac, dr Dragana Savić. 

Iz kragujevačkog Centra za neonatologiju poručuju da je nezahvalno davati bilo kakave prognoze kada je reč o ovoj devojčici, najmlađem pacijentu zaraženom Koronom u Srbiji. Naglašavaju da lekari ulažu maksimalne napore da je spasu. Njena mama je kod kuće, prema rečima lekara, dobrog je opšteg stanja, bez kliničkih simptoma. 

Inače, u Univerzitetskom kliničkom centru Kragujevac od početka pandemije Korona virusa do sada porođeno je dvadesetak kovid pozitivnih trudnica, ali su na svu sreću sve bebe bile negativne.