InfoFoto: ekfak.kg.ac.rs

Budući brucoši u trci za upis na fakultete kragujevačkog Univerziteta

Autor: Branko Vukašinović
11:00 | Sreda, 20 06 2018

Na 12 fakulteta kragujevačkog Univerziteta u toku je prijavljivanje kandidata za upis u prvu godinu osnovnih, integrisanih i strukovnih studija, koje će trajati do 22. juna. Na fakultetima ovdašnjeg Univerziteta za upis u prvu godinu studija ima ukupno 3.775 slobodnih mesta. Od tog broja 2.400 je budžetskih, dok je 1.375 samofinansirajućih.  

SA 3.710 NA 3.775 SLOBODNIH MESTA
Prvobitno je na fakultetima kragujevačkog Univerziteta bilo slobodno 3.710 mesta, ali je taj broj na pojedinim povećan, a na nekim smanjen. Zbog toga, na kraju broj slobodnih mesta, koje je Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja odborilo Univerzitetu u Kragujevcu, za upis u prvu godinu osnovnih, integrisanih i strukovnih studija je 3.775.

Polaganje prijemnih ispita biće održano od 25. juna do 3. jula prema rasporedu objavljenom na fakultetu, dok će do 20. jula biti završen upis u prvom upisnom roku.

Iz Univerziteta u Kragujevcu su saopštili da fakulteti do 1. avgusta treba da raspišu konkurs za drugi upisni rok, koji će trajati od 3. do 21. septembra. 

Najviše slobodnih mesta ima na Pravnom, Ekonomskom i Fakultetu inženjerskih nauka. Cene školarina za osnovne akademske studije na fakultetima ovdašnjeg Univerziteta kreću se od 39.000 do 170.000 dinara, u zavisnosti od fakulteta i smera.  

Novina ove godine je studijski program Psihologija, koji zajednički realizuju Fakultet medicinskih nauka, Prirodno-matematički fakultet, Fakultet pedagoških nauka i Filološko-umetnički fakultet. Ovaj studijski program je akreditovan i upisaće 30 studenata. Cena školarine za studijski program Psihologija je 80.000 dinara.

Sve informacije o upisu u prvu godinu osnovnih, integrisanih i strukovnih studija na fakultetima Univerziteta u Kragujevcu, pročitajte OVDE.