InfoFoto: Glas Šumadije

CRVENI KRST konačno dobija NOVI OBJEKAT (FOTO)

Autor: InfoKG
11:00 | Petak, 24 02 2023

Crveni krst konačno dobija svoj potpuno novi objekat u Ulici Vojvode Putnika br. 4, piše Glas Šumadije. Već postojeći objekat – Legat doktorke Dese Milosavljević će biti u potpunosti rekonstruisan i zajedno sa novoizgrađenih 979 kvadrata činiće jedinstven kompleks od 1198 kvadrata.

Doktorka Desa Milosavljević Branković je bila dečji lekar i jedna od najznačajnijih dobrotvorki Kragujevca u 20. veku. Svoju kuću u Ulici Vojvode Putnika zaveštala je Crvenom krstu Kragujevca. Ugovor o poklonu potpisala je 18. januara 1988. a jedan od uslova je bio da Crveni krst počne da koristi kuću najkasnije tri meseca nakon njene smrti. 

Doktorka Desa preminula je 31. maja 1991, u 91-oj godini. Ubrzo potom, deo njene kuće počeo je da koristi Međunarodni komitet Crvenog krsta. Iako su se kasnije menjali i korisnici i namena, kuća je od 2016. zatvorena, jer je neophodna sanacija.

Kuća je građena u duhu moderne, tridesetih godina prošlog veka, sa površinom od oko 230 kvadrata. Nažalost, delom je oštećena zbog prokišnjavanja krova, dok su neophodne i dodatne sanacije. Ova oštećenja su znatno ugrozila statiku i bezbednost same kuće za čije renoviranje Crveni krst Kragujevac do sada nije imao sredstva. Međutim, nakon objavljivanja brojnih članaka o kući Dese Branković, mnogi donatori su ponudili da priskoče u pomoć.

Crveni Krst u Kragujevcu prvi put u istoriji dobija svoj objekat 

Ovo je prvi put u istoriji Srbije da Crveni Krst dobija objekat koji će namenski biti izgrađen za potrebe organizacije i korisnika. Naravno, uvek je bilo dobrotvora koji su kroz istoriju ustupali svoje objekte i imovinu, međutim, to se uglavnom svodilo na starije zgrade, neadekvatne uslove i komplikovane svojinske odnose.

Ova organizacija od vitalnog značaja će konačno posedovati svoj novi objekat. Nakon renoviranja i dograđivanja, novi Crveni krst će se definitivno izdvajati svojom lepotom. Što se tiče funkcionalne organizacije objekta, postojećeg i dograđenog dela, gruba podela aktivnosti podrazumeva:

-    administrativne prostore Crvenog krsta,
-    prostor za humanitarne i socijalne aktivnosti,
-    prostor za edukaciju i rad sa volonterima. 

Već postojeće prizemlje će se prilagoditi tako da hol pored salona sa kabinetom predsednika upravnog odbora i sale za sastanke dobije ulazni pult i dve kancelarije. Takođe, postojeći bočni ulaz posedovaće platform za osobe sa invaliditetom i tako obezbediti nesmetani pristup svim licima.

Prvi sprat je većim delom zastakljen pregradama koje će formirati hodnik i tako se uklopiti sa dograđenim delom. Deo terase će ostati nepromenjen, dok će ostatak prostora biti namenjen administrativnim aktivnostima. Između drvenog stepeništa i terase biće smešten spomen-salon doktorke Dese opremljen nameštajem iz njene donacije. U planu je izgradnja i drugog sprata čiji će najveći deo činiti multifunkcionalna sala za humanitarne zabavne i edukativne aktivnosti Crvenog krsta.

Lokalna samouprava podržala projekat, mediji učestvovali u kampanji 

Glavni investitor je Crveni krst Kragujevac. Zahvalnost takođe treba iskazati i lokalnoj samoupravi, građanima i medijima bez kojih realizacija ovog projekta ne bi bila moguća. Međutim, najveća zahvalnost pripada donatoru, poreklom iz našeg grada, koji je obezbedio novac za renoviranje ovog objekta. Naime, osoba odgovorna za najbitniji deo ovog projekta već dugi niz godina donira veće svote novca u humanitarne svrhe.

Građani će konačno dobiti narodnu kuhinju u adekvatnim uslovima. Pored svih neophodnih uslova za boravak, nova zgrada će osigurati i kvalitetne obroke za one kojima je to najviše potrebno. Posle dugog iščekivanja ovo je zaista velika pobeda za sve one koji su se zalagali za preko potrebnu zgradu Crvenog krsta.

Izvor: Glas Šumadije

Galerija slika