Info

"DA KLIKNEŠ OD SREĆE": Kako se prijaviti za 100 evra za mlade?

Autor: Jovana Mladenović
12:51 | Četvrtak, 13 01 2022

Ministarstvo finansija Vlade Republike Srbije saopštilo je da je pokrenulo kampanju „Da klikneš od sreće“, pod sloganom „I ja sto dobijam isto“, koja ima za cilj informisanje mladih koji imaju pravo na jednokratnu novčanu pomoć države u iznosu od 100 evra.

Naime, u cilju kontinuirane podrške stanovništvu usled aktuelne pandemije, Vlada omogućava svim našim državljanima od navršenih 16 do navršenih 29 godina, koji imaju prebivalište na teritoriji Srbije i važeću ličnu kartu, da u februaru dobiju pomenutu novčanu pomoć.

Ko danas napuni 16 godina dobija 100 evra, ko puni 30 - ne dobija

Zakon o Privremenom registru državljana Republike Srbije od 16 do 29 godina kojima se uplaćuje novčana pomoć za ublažavanje posledica pandemije bolesti COVID-19 izazvane virusom SARS-CoV-2 stupio je danas na snagu.

To znači da svi državljani koji su do današnjeg dana napunili 16 godina imaju pravo na ovu novčanu pomoć, odnosno svi koji pune 30 godina od sutrašnjeg dana, 14. januara, pa do kraja godine.

Prijave za pomoć će trajati od 15. do 30. januara na portalu Uprave za trezor, na internet adresi idp.trezor.gov.rs. Nakon unošenja osnovnih ličnih podataka (JMBG, broj lične karte i ime banke), biće zavedena prijava, čiji će status moći da se proveri na navedenom portalu.

Ukoliko državljanin nema račun u banci, potrebno je samo da izabere banku u kojoj će mu automatski biti otvoren namenski račun. Nakon obrade prijave, prijavljeni će iznos novčane pomoći moći da podigne sa svog ili namenskog računa.

Primaocima novčane socijalne pomoći i licima u zavodima za izvršenje krivičnih sankcija novčana pomoć se uplaćuje bez podnošenja prijave.

Tačan iznos novčane pomoći od 100 evra u dinarskoj protivvrednosti je 11.758,56 dinara, po zvaničnom kursu dinara prema evru koji utvrđuje Narodna banka Srbije na dan stupanja na snagu ovog zakona, što je 13. januar 2022. godine, navodi se u saopštenju.