Info

Deca već od četvrte godine poseduju digitalni uređaj, roditelji nedovoljno upoznati sa online rizicima

Autor: Jovana Mladenović
13:00 | Sreda, 07 11 2018

Deca u sve ranijem uzrastu počinju sa korišćenjem digitalnih tehnologija, mahom ih poseduju već u četvrtoj godini, a većina se sukobi sa roditeljima oko korišćenja istih, pokazalo je istraživanje u okviru projekta „Bezbedan internet za celu porodicu" koji sprovodi UNICEF.

Udruženje vaspitača Šumadije, organizovalo je predstavljanje rezultata istraživanja u prostorijama Skupštine grada Kragujevca, uz učešće predstavnika UNICEF-a, Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, stručnjaka, vaspitača, učitelja i roditelja dece predškolskog uzrasta. 

Projekat sprovodi UNICEF, uz podršku kompanije Telenor, u saradnji sa Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i Užičkim centrom za prava deteta.

Ključni nalazi istraživanja pokazali su da većina dece se sa digitalnim uređajima susreće u uzrastu od četiri godine. Deca mlađeg osnovnoškolskog uzrasta počinju sa oko pet godina, a mlađi od pet godina već u trećoj godini života. Sa druge strane, trećina ispitanih roditelja nije dovoljno upoznata sa digitalnim uređajima kako bi umeli da da ih zaštite od mogućih zloupotreba. Rezultati istraživanja, u kombinaciji sa ranijim istraživanjima koja su rađena na većem broju ispitanika, kao i postojećim trendovima u svetu, pokazuju da deca koriste digitalne uređaje u sve ranijem uzrastu.

Trećina ispitanih roditelja nije dovoljno upoznata sa digitalnim uređajima kako bi umeli da da ih zaštite od mogućih zloupotreba.

“UNICEF je uz podršku kompanije Telenor pokrenuo ovaj projekat kako bismo pomogli da se obezbedi sigurno i stimulativno okruženje koje treba da doprinese smanjenju izloženosti najmlađe dece onlajn rizicima. Projekat sprovodimo u saradnji sa Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i Užičkim centrom za prava deteta. Konkretni ciljevi projekta su obuka učitelja i vaspitača za podizanje svesti i znanja roditelja i dece o rizicima i bezbednom korišćenju interneta, kao i osnaživanje roditelja i dece uzrasta između četiri i osam godina za bezbedno korišćenje interneta", rekao je Petar Antić, konsultant UNICEfa za prevenciju nasilja i diskriminacije u obrazovanju.

Pokušaj da ograniče detetu vreme provedeno na internetu izazvao je sukob sa decom kod dve trećine roditelja.

„Svako četvrto dete u predškolskom uzrastu i više od polovine dece u školskom uzrastu već poseduje jedan digitalni uređaj.  Pokušaj da ograniče detetu vreme provedeno na internetu izazvao je sukob sa decom kod dve trećine roditelja, dok se jedna trećina njih sukobila sa decom zbog ograničavanja dostupnog sadržaja na internetu“, navela je dr Dobrinka Kuzmanović, sa Instituta za psihologiju Filozofskog fakulteta u Beogradu.

Deca mlađa od dve godine ne bi trebalo da provode vreme ispred TV ekrana, računara, tableta, „pametnog telefona“.

Prema preporukama stručnjaka deca mlađa od dve godine ne bi trebalo da provode vreme ispred TV ekrana, računara, tableta, „pametnog telefona“. Kada je reč o deci predškolskog uzrasta vreme provedeno ispred ekrana bi trebalo da se ograniči na jedan sat. Za decu ovog uzrasta važno je i da digitalne tehnologije koriste kroz igru, uz podršku odraslih – roditelja i vaspitača. Za decu stariju od pet godina, preporuka je da roditelji ustanove jasna pravila i ograničenja kada je reč o korišćenju tehnoloških uređaja.