InfoFoto: mfkg.rs

Dekan FIN-a imenovan za člana Ekonomske mreže Barselone

Autor: Jovana Mladenović
10:00 | Četvrtak, 22 10 2020

Kraljevska akademija ekonomskih i finansijskih nauka Španije imenovala je dekana Fakulteta inženjerskih nauka kragujevačkog Univerziteta, prof. dr Dobricu Milovanovića, za člana Ekonomske mreže Barselone.

Pomenuta Akademija okuplja, pored uglednih članova iz Španije, najeminentnije članove iz celog sveta, među kojima je devet dobitnika Nobelove nagrade (Džozef Štiglic, Robert Auman, Erik Maskin, Alvin Rot i drugi) i nekoliko bivših predsednika Evropske komisije (Pat Koks, Romano Prodi).

Ekonomska mreže Barselone okuplja stručnjake iz celog sveta, ne samo iz oblasti ekonomije, već i iz drugih oblasti, kao što su medicina, inženjerstvo, filologija... 

Mreža funkcioniše kao prestižna međunarodna platforma za generisanje, razmenu i realizaciju ideja, naučnoistraživačkog rada i projekata posvećenih razvoju humanijih ekonomskih sistema.

U obrazloženju imenovanja za člana Ekonomske mreže Barselone istaknuto je da je prof. Milovanović, iako ne dolazi iz oblasti ekonomije, svojim međunarodnim angažovanjem, pogotovo u okviru Saveta Evrope, zavredeo i pažnju španske javnosti, zbog čega je svojevremeno vodeći španski dnevni list El Mundo sa njim objavio intervju. Pored toga, prof. Milovanović je imao čast da kao potpredsednik Evropske asocijacije za demokratiju govori na kraju završne plenarne sednice Drugog svetskog urbanog foruma u Barseloni. Tom prilikom, između ostalih, govorili su i zamenik generalnog sekretara Ujedinjenih nacija Ana Tibaijuka i bivši premijer Francuske Pjer Moroa.

Zvanična poseta predstavnika Akademije Fakultetu inženjerskih nauka, u okviru koje je planirano održavanje redovnog godišnjeg skupa  i potpisivanje ugovora o saradnji, trebalo je da bude realizovana tokom 2020. godine, ali je odložena za proleće 2021, zbog pandemije COVID-a 19.