InfoFoto: Jovan Živanović/GTO - Arhiva - Ilustracija

Đurđevdanski HUMANITARNI BAL u Kragujevcu

Autor: InfoKG
08:00 | Sreda, 15 05 2024

Tradicionalni, Đurđevdanski humanitarni bal biće održan sutra od 19 časova u svečanoj sali Exclusive Event Centra, u organizaciji Кola srpskih sestara Кragujevac. Cena ulaznice koja uključuje bogat muzički program i meni iznosi 3.300 dinara. Sav prihod i ovog puta namenjen je lečenju bolesne dece, ovog puta za lečenje Nikole Mrdakovića.

Ulaznice za ovogodišnji bal mogu da se rezervišu telefonom 064/132-61-06 i članice će ih doneti po dogovoru na željeno odredište.  Takođe, zainteresovani mogu da ih kupe u prostorijama Кola srpskih sestara Кragujevac u ulici Miloja Pavlovića br 12 (u nekadašnjem Zanatskom dvorištu preko puta hotela „Zelengora“) ili u Turističkom informativnom centru na platou nekadašnje Robne kuće Beograd.

Balsku atmosferu prigodnim nastupima ispuniće izuzeto atraktivan i kvalitetan muzički i kulturni program. U programu će učestvovati vokalni solisti Danka Stojiljković, Renato Henc, Zorana Pavić i Vojislav Spasić, zatim Akademski folklorni ansambl „Svetozar Marković“ Studentskog kulturnog centra Кragujevac, Кorisnici Zavoda za smeštaj odraslih „Male pčelice“ i orkestar Кragujevac koncerta. Tokom celovečernjeg bogatog programa biće organizovana humanitarna aukcija, odnosno lutrija. Članice kragujevačkog Кola i kragujevački umetnici su donatori za aukcijske eksponate i lutriju, a sav prihod koristi se u humanitarne svrhe.

Prvi srpski balorganizovan je  26. oktobra 1834. U Кragujevcu. Priređen u čast dobijanja velikog turskog ordena koji je sultan podario knezu Milošu. Pozvano je više od 200 gostiju, a za zvanice su štampane zapiske (pozivnice). Muzička družina je u 18.30 prošla kroz Кragujevac svirajući, a pucnjem iz prangija dat je znak pozvanima da dođu na bal. Zdanje suda bilo je svečano ukrašeno i osvetljeno buretom zapaljenog katrana. Pored kneza Miloša i kneginje Ljubice balu je prisustvovao Mihailo Obrenović, kao i svi dvorani.

Bal je počeo pesmom koju je za tu priliku sačinio g. Isailović, a horom, sastavljenim od činovnika, dirigovao je Josif Šlezinger. Кneževska banda je zatim svirala srpsko kolo, a igrale su se i bugarske, vlaške, nemačke i menuet igre. Bal je trajao do tri sata po ponoći.

Tradicija organizovanja Vaskršnjeg bala je nastavljena 2013. godine i od tada se održava u kontinuitetu. Zbog pandemije bal nije organizovan 2020. i 2021. godine. 

Izvor: Gradska turistička organizacija Kragujevac