InfoFoto: srbija.gov.rs

DRŽAVNI DATA centar u Kragujevcu dobio još jednog komercijalnog korisnika

Autor: InfoKG
12:30 | Petak, 04 12 2020

Direktor Kancelarije za IT i eUpravu Vlade Republike Srbije Mihailo Jovanović i direktor Orion telekoma Slobodan Đinović potpisali su Ugovor o smeštanju opreme, kojim ova telekomunikaciona kompanija postaje još jedan komercijalni korisnik Državnog data centra u Kragujevcu.

Državni Data centar u Kragujevcu je izgrađen po najvišim tehničkih standardima, tako da ispunjava najviše zahteve pouzdanosti za klasu 4 prema EN 50600, sa ”2N” redundansom,  što znači da svi bitni sistemi koji se odnose na telekomunikacione veze, energetsko napajanje, hlađenje IT opreme i bezbednost imaju rezervu, pa je sigurnost i neprekidnost rada maksimalno obezbeđena.

Jovanović je rekao da Državni data centar ima poseban državni, ali i regionalni značaj jer pruža priliku da se, osim podizanja kapaciteta i unapređenja kvaliteta eUprave Republike Srbije, privuku i veliki komercijalni korisnici, kao i da se odavde pružaju usluge u regionu.

On je naveo da će u Državnom data centru u Kragujevcu biti  smeštena i prva državna platforma za veštačku inteligenciju, koja će biti na raspolaganju državi, lokalnoj samoupravi, ali i univerzitetima, naučno-tehnološkim parkovima i startapima.

To znači da ćemo pored IKT infrastrukture imati i AI infrastrukturu za razvoj našeg digitalnog društva, da oni koji žele da se bave razvojem IT proizvoda neće morati da brinu o infrastrukturi, već samo o onome što ih direktno zanima – razvojem softvera i aplikacija, zaključio je Jovanović.

Direktor Orion telekoma Slobodan Đinović rekao je da mu je drago što je Orion telekom drugi komercijalni zakupac kapaciteta Data centra koji je postavio nove tehnološke standarde ne samo u Srbiji, već i u regionu.

Potpisali smo ugovor o zakupu kapaciteta Državnog data centra koji se otvara u Kragujevcu. Orion telekom prati najnovije tehnološke promene i prilagođava im se, tako da svi naši korisnici dobiju najbolju i najsigurniju uslugu, naveo je on.

Ovaj ugovor se odnosi na primarni backup sa drugim entitetom. Drago nam je što je država investirala u IKT infrastrukturu koja je osnova za sledeću etapu razvoja telehousing-a i cloud servisa koja će činiti preko 80 odsto IKT tržišta  u budućnosti, izjavio je Đinović.