Info

Energetika paralisala i Zastava oružje: Konačno počela ovogodišnja proizvodnja teška 54 miliona dolara

Autor: Jovana Mladenović
11:28 | Četvrtak, 12 01 2017

Havarije na kotlovima "Energetike" i nemogućnost da isporučuje ulazne enrgente po planu, odložile su početak ovogodišnje proizvodenje u "Zastava oružju" planiran za 9. januar, nakon prazničnog odmora. Pisane garancije za konačno rešavanje situacije, koja oružare stavlja u neugodan položaj zbog velikog obima posla koji ih čeka, stigle su najzad iz kragujevačke toplane, pa su fabrički pogoni danas konačno pokrenuti.

Stalne havarije kotlova sa kojima se "Energetika" svakodnevno bori, nisu ohladile samo radijatore korisnika, već su i mnoge radnike iz proizvodnih pogona vratile upravo u te prohladne domove umesto na posao. Kako je ovo slučaj i sa "Zastava oružjem", koja u tri smene radi punom parom i, na sreću, ne zna gde će pre od posla, posle par dana zastoja i sami oružari formirali su ekipe kao ispomoć stručnim službama "Energetike", da bi se situacija što pre normalizovala.

"Situacija je danas zadovoljavajuća, sa ekipama "Energetike" smo u neprestanom kontaktu bili i tokom noći, stanje je stabilizovano i dobili smo garanciju da će sve uskoro funkcionisati potpuno normalno", kaže za InfoKG direktor "Zastava oružja, Milojko Brzaković.

On je našem portalu rekao da rukovodstvo kompanije svakako ima razumevanja za ove neprilike, jer se dosta negativnih parametara poklopilo baš ovih dana, ali da bi odugovlačenje problema ozbiljno poljuljalo proizvodne planove. "Ovih par dana uspećemo da nadoknadimo, prekovremenim radom, nekim prvobitno planirano neradnim danima. Već u subotu krećemo sa delom nadoknade, a i ostalo ćemo odraditi u toku prvog tromesečja. Za sada nije alarmantno, ali bi moglo da bude ako se havarije nastave", kaže Brzaković.

Prema njegovim rečima, pojedini pogoni ipak su morali da rade, ali je to neznatno u odnosu na celokupan proizvodni kapacitet koji mora da funkcioniše. Oružari su u tekućoj godini iplanirali proizvodnju vrednu 54 miliona dolara, što je u odnosu na prethodnu više za gotovo 10 odsto.