InfoFoto: Arhiva- pexels.com

Evo kada se očekuje slabljenje inflacije u Srbiji

Autor: InfoKG
09:00 | Petak, 19 05 2023

Prema majskoj centralnoj projekciji NBS očekuje se da će međugodišnja inflacija od drugog tromesečja opadati, a da će izraženiji pad biti u drugoj polovini godine, tako da će krajem godine inflacija biti duplio niža nego u martu, kada je iznosila 16,2%, navodi se u majskom izveštaju o inflaciji koji je nedavno usvojio Izvršni odbor Narodne banke Srbije (NBS) .

Iz centralne banke navode da će u smeru niže inflacije delovati dosadašnje zaoštravanje monetarnih uslova, slabljenje efekata globalnih faktora koji su vodili rast cena energenata i hrane u prethodnom periodu, usporavanje uvozne inflacije.

U izveštaju se ističe da bi skoro svi faktori iz međunarodnog okruženja trebalo u narednom periodu da utiču na postepeno usporavanje inflacije.

"Ključne pretpostavke opadajuće putanje inflacije koju očekujemo jesu kretanje cena primarnih proizvoda u skladu sa fjučersima, kao i dalje smanjenje inflacije u svetu, pre svega u zoni evra", navodi se u izveštaju.

Dodaje se da su svetske cene hrane poslednjih meseci smanjene i da se u narednom periodu očekuje i znatnije smanjenje.

Kada je reč o cenama goriva, očekuje se da cene naftnih derivata ove godine budu glavni dezinflatorni faktor, ukoliko se svetska cena nafte bude kretala u skladu sa fjučersima.

Očekuje se da doprinos cena naftnih derivata u drugom tromesečju pređe u negativnu zonu i da se tamo zadrži do kraja godine.

Kada je reč o cenama voća i povrća, očekuje se da će se one sa sadašnjeg relativno visokog nivoa postepeno vratiti svom dugoročnom trendu, koji odgovara rastu cena neprehrambenih proizvoda i usluga.

Očekuje se i tendencija smanjenja doprinosa međugodišnjoj inflaciji i od neprehrambene inflacije. Narodna banka je zadržala projektovanu stopu rasta bruto domaćeg proizvoda (BDP) za ovu godinu u rasponu od 2,0 do 3,0 odsto, koliko je očekivano i u februaru.

Izvor: Rtv.rs