InfoFoto: Arhiva

Evo zašto se odustalo od izgradnje nove autobuske stanice - Grad: To bi bilo nepotrebno zaduživanje Kragujevčana

Autor: InfoKG
12:45 | Sreda, 23 11 2022

Grad Kragujevac je odustao od izgradnje autobuske stanice na lokaciji Zastavinog servisa zbog nerešenih imovinskih postupka. To su za InfoKG saopštili iz Gradske uprave. Dodaju da nije u planu izgradnja nove autobuske stanice na drugoj lokaciji i da postojeća zadovoljava potrebe građana. 

Među kapitalnim projektima koje je gradska vlast pompezno najavljivala poslednjih godina je i izgradnja nove autobuske stanice. Još 2015. grad je od Evropske bake uzeo zajam i za realizaciju ovog projekta, a 2020. je bio i raspisan tender za izradu projekta gradnje. Međutim, od te ideje se odustalo. 

Od izgradnje autobuske stanice na lokaciji Zastavinog servisa se odustalo zbog nerešenih imovinskih postupka i do njegovog okončanja ova lokacija nije moguća za realizaciju ovog projekta”, saopšteno je za InfoKG iz Gradske uprave.

Sve i da se situacija oko zamljišta okonča i ono bude 100 odsto u vlasništvu grada, po svoj prilici nova autbuska stanica neće biti izgrađena na mestu Zastavinog servisa, pa ni na nekoj drugoj lokaciji.  U Gradskoj upravi sada ovaj projekat vide kao nepotrebno zaduživanje građana. 

U ovom trenutku nije u planu izgradnja nove autobuske stanice, pošto je, u međuvremenu, privatni investitor potpuno renovirao postojeću autobusku stanicu, koja u potpunosti zadovoljava postojeće potrebe grada. Izgradnja nove autobuske stanice bi bilo nepotrebno zaduživanje građana Kragujevca”, kažu za InfoKG u Gradskoj upravi.  

Na kraju, kako je nedavno izjavio član Gradskog veća za finansije, Nenad Stanišić, Evropskoj banci za obnovu i razvoj (EBRD), od koje je grad uzeo zajam, koji je između ostalog trebalo da posluži za finansiranje gradnje, zvanično je poslato obaveštenje da tranša od 5 miliona evra neće biti povučena.

Postavlja se i pitanje šta je sa već uloženim novcem u kupovinu Zastavinog servisa, gde je prema prvobitnom planu trebalo da bude stanica i ko je odgovoran za to? Podsetimo i da je ne mali broj ljudi godinama unazad ukazivao upravo na činjenice koje su sada izgovor za odustajanje od te investicije.  

Da li će sličnu sudbinu doživeti i ostali kapitalni projekati najavljivani proteklih godina, ostaje da vidimo.