InfoFoto: InfoKG - Arhiva

„Festival mentalnog zdravlja“ u SKC-u

Autor: InfoKG
11:35 | Ponedeljak, 09 10 2023

Povodom Svetskog dana mentalnog zdravlja, sutra u 17 časova u Kontakt galeriji SKC-a, biće održan „Festival mentalnog zdravlja“. 

Festival mentalnog zdravlja je zajednica organizacija i ustanova okupljenih oko ideje zalaganja za bolje mentalno zdravlje u društvu. Festival je pokrenuo Institut za mentalno zdravlje Vojvodine povodom obeležavanja 10. oktobra, Svetskog dana mentalnog zdravlja. 

U Kragujevcu se po prvi put održava ova manifestacija koja pokreće važne društvene teme i preispituje položaj mentalnog zdravlja u društvu. Festival realizuju sledeće ustanove : Dom zdravlja Kragujevac Savetovalište za mentalno zdravlje, Engram-udruženje studenata Psihologije, katedra za Psihologiju, PMF Kragujevac i SKC Kragujevac.

Tema ovogodišnjeg festivala je EMPATIJA. Program festivala je osmišljen tako da temu empatije sagleda i prikaže iz različitih uglova i pruži sadržaje koji povezuju ljude i podstiču ih na bolje razumevanje i empatiju. Jedan od događaja koji će se održati na festivalu je tribina koja povezuje fenomen empatije i sindrom sagorevanja kod neformalnih negovatelja dementnih pacijenata. Učesnici tribine će imati priliku da čuju kako prepoznati rane znake demencije, zatim kako zapravo dolazi do sagorevanja kod neformalnih negovatelja dementnih pacijenata i na koje načine se ovo može prevenirati.

Pored tribine, u isto vreme, biće postavljena i izložba koja nosi naziv „Misli u trećem dobu“. U pitanju je izložba slobodnih, spontanih rečenica koje su zapisivali pacijenti kojima je dijagnostikovana demencija.

Predavači : dr Suzana Perović - neuropsihijatar, dr Branka Jestrović - psihijatar,  Milena Nenadić - psiholog i Nataša Božović - socijalni radnik.