InfoFoto: Printscreen - YouTube/Fiat

Fiat: Panda iz Kragujevca stiže u julu, još tri modela na njegovoj osnovi do 2027. (FOTO/VIDEO)

Autor: InfoKG
13:00 | Sreda, 28 02 2024

Sva novi modeli će biti zasnovani na Stellantis-ovoj "Smart Car" platformi, namenjenoj malim pristupačnim automobilima na koju je postavljen i nedavno lansirani mali električni krosover Citroen e-C3, piše Mondo.  

Fiat se sprema za "novu globalnu utakmicu" i za naredne četiri godine najavljuje četiri potpuno nova modela. Prvi će biti naslednik popularnog malog modela Panda, najavio je izvršni direktor italijanske kompanije Oliver Fransoa.

U videu objavljenom na Fiatovom zvaničnom YouTube kanalu, Fransoa je rekao da će taj novi model biti veći od aktuelnog Pande, kao i da će na njegovoj osnovi kasnije nastati još četiri nova modela. 

Prvi će biti predstavljen 11. jula ove godine, na dan kada Fiat proslavlja 125 godina postojanja, a ostali modeli u naredne tri zaključno sa 2027. godinom. Kao što nam je već poznato, novi Fiat Panda, ili Pandina, će se proizvoditi u Stellantis-ovoj fabrici u Kragujevcu.

Kao što je to već postalo uobičajno, novi modeli će deliti zajedničku globalnu platformu grupacije Stellantis. Automobili će biti ponuđeni u svim varijantama pogona, sa naglaskom na električne i hibridne verzije, ali neće izostati ni klasični motori sa unutrašnjim sagorevanjem. 

Drugi model na istoj osnovi, nakon "velikog-malog" Pande, će biti novi pikap prvenstveno namenjen južnoameričkom tržištu, gde se (posebno u Brazilu) aktuelni model kompaktnog kamioneta Fiat Strada veoma dobro prodaje.

Očekivanja od tog modela, koji spaja praktičnost pikapa i lakog dostavnog vozila sa komforom SUV-a i dimenzijama srednje velikog gradskog automobila, na globalnom nivou su velika, pa mu u Fiatu predviđaju uspeh širom sveta, pa čak i u Evropi.

Treći je "fastbek" kupe-SUV, od koga se očekuje da krene stazama uspeha brzilskog Fiata Fastback. Ovaj model će prvenstveno biti orjentisan na tržište Južne Amerike, ali bi se mogao pojaviti i na Bliskom Istoku i u Africi, rekao je Fransoa. 

Četvrti i ujedno najveći model je "Giga-Panda", prostrani porodični SUV osmišljen kao konkurencija izuzetno popularnom rumunskom terencu Dacia Duster, prenosi Automotive News Europe.

Direktor Fiata je prikazao i peti koncept model na istoj platformi, kamper za koga kaže da predstavlja "ostvarenje orginalnog Panda koncepta iz 1980. godine u XXL veličini".

Sva novi modeli će biti zasnovani na Stellantis-ovoj "Smart Car" platformi, namenjenoj malim pristupačnim automobilima na koju je postavljen i nedavno lansirani mali električni krosover Citroen e-C3. Nova Panda neće odmah zameniti aktuelni model, koji će u proizvodnji ostati najmanje do 2026. godine. 

Izvor: Mondo

Galerija slika