InfoFoto: Printscreen - TV Prva

Godinu dana od neopozive ostavke, DOBI i dalje gradski većnik i za to prima platu

Autor: InfoKG
13:00 | Četvrtak, 06 01 2022

Godinu dana nakon što je podneo „neopozivu“ ostavku, član Gradskog veća za investicije i upravljanje projektima Vladimir Dobi još uvek je na istom mestu. I za „dužnost“ koju obavlja prima trećinu plate od oko 106.030 dinara, koliko je prošle godine iznosila puna plata gradskih većnika, piše Glas Šumadije.

Naime, kako piše u odgovoru na pitanja koja je Glas Šumadije, pozivajući se na Zakon o slobodnom pristupu informacijama postavio, Skupština je 26. marta prošle godine „konstatovala“ prestanak funkcije Vladimiru Dobiju. Istim Zaključkom je, međutim, utvrđeno da gradski većnik za investicije ostaje na tom mestu do izbora novog člana Gradskog veća. Što je u skladu sa Statutom grada i Poslovnikom Skupštine Kragujevca.

Kako novi gradski funkcioner još uvek nije izabran, Vladimir Dobi je skoro godinu dana (29. januar 2021. godine) i daleko od očiju javnosti na istom mestu.

Podsetimo, Dobi je za člana Gradskog veća za investicije izabran u avgustu 2020. godine. Njegovu ostavku tražila je Narodna stranka, koja je tvrdila da je 2014. godine hapšen u Americi „zbog krađe“ i da se neke njegove firme ne nalaze u bazama kompanija u Americi.

Dobi je najavljivao tužbu protiv Gradskog odbora Narodne stranke zbog, kako je rekao, „iznetih neistina koje vređaju njegov ugled i čast“ i tvrdio da se protiv njega vodi „lažna kampanja“.

Odgovori na postavljena pitanja iz Zahteva

Zaključkom Skupštine grada broj: 112-219/21-I od 26.03.2021. godine, konstatuje se prestanak funkcije članu Gradskog veća za investicije i upravljanje projektima, Vladimiru Dobiu, zbog podnete ostavke.

Stavom 2. istog Zaključka utvrđeno je da Vladimir Dobi ostaje na dužnosti i vrši tekuće poslove do izbora novog člana Gradskog veća. Članom 65. Statuta grada Kragujevca („Službeni list grada Kragujevca“, broj 8/19) i članom 162. stav 5 Poslovnika Skupštine grada Kragujevca („Službeni list grada Kragujevca“ broj 24/14), propisano je da član Gradskog veća koji je razrešen ili je podneo ostavku, ostaje na dužnosti i vrši tekuće poslove do izbora novog člana Gradskog veća.

Vladimir Dobi, član Gradskog veća za investicije i upravljanje projektima, dana 29.01.2021. godine, podneo je Skupštini grada pisanu ostavku na tu funkciju. S obzirom da Vladimiru Dobiu prestaje funkcija člana Gradskog veća, a novi član Gradskog veća nije izabran, to u skladu sa članom 50. stav 5 Zakona o lokalnoj samoupravi („Službeni glasnik RS“, broj 111/2021) on ostaje na dužnosti i vrše tekuće poslove do izbora novog člana Gradskog veća.

Rešenjem Administrativnog odbora Skupštine grada broj 120-852/20-I/01  od 02.09.2020. godine, Vladimir Dobiju, kao izabranom licu u Skupštini grada Kragujevca, utvrđuje se naknada za rad na mesečnom nivou u visini od 30% od visine plate zamenika Gradonačelnika, počev od 24.08.2020. godine.

Vladimir Dobi izabran je za člana Gradskog veća za investicije i upravljanje projektima Odlukom Skupštine grada broj: 112-1304/20-I od 24.08.2020. godine. Navedenom Odlukom utvrđeno ja da Vladimir Dobi nije na stalnom radu.

Članom 18 stav 3 i 4 Odluke o Gradskom veću („Službeni list grada Kragujevca“ broj 12/19), utvrđeno je da članovi Gradskog veća koji nisu na stalnom radu, ostvaruju pravo na naknadu za svoj rad u Gradskom veću u visini od 30% od visine plate zamenika Gradonačelnika, koja se isplaćuje sa pripadajućim porezima i doprinosima.

Izvor: GLAS ŠUMADIJE