InfoFoto: Printscreen/Google maps

Grad besplatno daje državi zemljište za izgradnju 1.200 jeftinih stanova na Deninom brdu

Autor: Branko Vukašinović
17:00 | Petak, 26 10 2018

Grad Kragujevac će besplatno dati državi zemljište na Deninom brdu, na kom će tokom 2019. i 2020. godine biti izgrađeno oko 1.200 jefitnih stanova za pripadnike snaga bezbednosti, odlučeno je na današnjoj sednici lokalnog parlamenta. Prema rečima gradonačelnika Kragujevca, Radomira Nikolića, moguće je da će radovi na prvoj zgradi početi do kraja ove godine. 

Odbornici Skupštine grada na današnjoj sednici doneli su odluku o raspolaganju neizgrađenim građevinskim zemljištem u javnoj svojini bez naknade na Deninom brdu. To znači da lokalna samouprava besplatno daje državi zemljište u ovom delu grada, na kom će biti izgrađeni stanovi za pripadnike vojske, policije,Bezbednosno-informativne agencije i navodno za zaposlene u zatvorima.   

Gradonačelnik Kragujevca, Radomir Nikolić rekao je da se oko 1.200 ljudi u Kragujevcu javilo za ovaj program i veruje da će isto toliko stanova biti izgrađeno u 2019. i 2020. godini. Dodaje da zavisno od građevinske sezone, moguće je da će radovi na prvoj zgradi početi do kraja ove godine u Kragujevcu. 

Mi smo, kao Gradska uprava, odradili sve što je bilo do nas. U prvom koraku se državi prenosi kompletna imovina. Država će da podeli to na parcele koje su neophodne za izgradnju zgrada, a zatim sve ono što ostane van toga vratiće se gradu, kako bi grad kasnije mogao i da gradi javne sadržaje, parkove, šetališta, domove zdravlja, odnosno šta god je neophodno za budući razvoj čitavog naselja. Ovo će dovesti do sređivanja komunalne infrastrukture, za početak u samoj zoni u kojoj se grade stanovi. Nakon toga, pošto se rade glavni vodovi za kišnu i fekalnu kanalizaciju očekujemo da mi iz sopstvenih sredstava zađemo sa infrastrukturom i po okolnim ulicama. Naravno, po dinamici koju nam budu dozvoljavala finansijska sredstva”, rekao je Nikolić.  

Nacionalni mediji su krajem maja ove godine objavili da bi u Kragujevcu u prvoj fazi trebalo da budu izgrađene dve lamele sa 200 do 300 stanova. Cena kvadrata stanova u okviru projekta državne stanogradnje za pripadnike Vojske Srbije, policije, Bezbednosno-informativne agencije na Deninom brdu biće oko 500 evra.