InfoFoto: kragujevac.ls.gov.rs

Građani romskih naselja upoznati sa procedurom podnošenja zahteva za privremene infrastrukturne priključke

Autor: InfoKG
14:00 | Subota, 23 09 2023

Predstavnici stručnih službi Gradske uprave i Zoran Pavlović koordinator za romska pitanja posetili su tri romska naselja, Liciku, Erdeč i Bresnicu, kako bi zainteresovanim građanima približili informacije o podnošenju zahteva za privremeno priključenje na elektroenergetsku mrežu, gasnu mrežu i/ili mrežu daljinskog grejanja, vodovod i kanalizaciju nezakonito izgrađenih objekata.

"Suština je da se dostupnost informacije, koja je preduslov za ostale aktivnosti ,približi romskim zajednicama kako bi mogli da ostvare svoja prava i iskoriste mogućnost privremenih infrastrukturnih priključaka. Budući da najveći deo romske zajednice živi u nelegalizovanim objektima, Zoran Pavlović, koordinator za romska pitanja, kaže da je ovo je prilika da se neki od problema reše, ističući da su dva najveća kanalizacija i priključak na daljinsko grejanje. Pitanja su različita, ali polazimo od onih zajedničkih, vezanih za naselje jer je važno da znaju da  mogu da iskoriste ovu mogućnost i da su grad i stručne službe spremni da pomognu kako bi zajednički rešili problem".

"Ivana Todorović, zamenica vd načelnika Gradske uprave za imovinske poslove i urbanizam kaže da je u ovim naseljima više stotina nelegalnih objekata i da su na terenu zatekli veliko interesovanje meštana. Posetili smo romska naselja kako bismo informisali i na neki način približili propisanu proceduru za privremeno priključenje nelegalnih objekata na komunalnu infrastrukturu i sa zahtevima na licu mesta sugrađanima objasnili šta im je od dokumentacije potrebno, da bi u propisanom roku, do 15. oktobra ostvarili svoje pravo", rekla je Ivana Todorović.

Prema njenim rečima za prvih pet dana od početka roka za prijave, na šalter Gradske uprave je došlo preko dve hiljade građana da se informiše a više od 300 zahteva je primljeno.

Inače, građani koji žive u nelegalnim objektima će moći do 15. oktobra 2023. godine, da iskoriste mogućnost podnošenja prijava za priključenje na struju, grejanje, vodu i kanalizaciju putem formulara koji mogu da preuzmu na šalteru Gradske uprave. Ova pogodnost omogućena je na osnovu Uredbe o načinu, uslovima i postupku za privremeno priključenje na elektroenergetsku mrežu, gasnu mrežu i/ili mrežu daljinskog grejanja, vodovod i kanalizaciju nezakonito izgrađenih objekata, koju je Vlada Republike Srbije krajem avgusta usvojila.