InfoFoto: InfoKG

I Kragujevac obeležava Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave

Autor: InfoKG
10:30 | Petak, 15 09 2023

Srbija i Republika Srpska danas obeležavaju zajednički praznik – Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave, piše RTS. Praznik obeležava i grad Kragujevac, a na zgradi Gradske uprave postavljena je zastava Srbije. 

Datum, 15. septembar, izabran je za obeležavanje Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave, jer je tog dana 1918. godine probijen Solunski front, a na osnovu odluke vlada Srbije i Republike Srpske o zajedničkom obeležavanju ovog datuma.

Uz prisustvo zvaničnika Srbije i Republike Srpske, patrijarha i velikog broja građana praznik je prvi put svečano proslavljen 2021. godine i to u Beogradu na Savskom trgu, kod spomenika Stefanu Nemanji, a prošle godine u Bijeljini.

Ovovogodišnja svečana manifestacija biće održana danas od 18 časova u hali "Čair" u Nišu. Skup svake godine počinje intoniranjem himni Republike Srpske i Srbije "Moja Republika" i "Bože pravde".

Uoči praznika zvaničnici pozivaju sve pripadnike srpskog naroda, gde god da žive, da na kućama istaknu narodnu zastavu – "trobojku". 

Izvor: RTS