InfoFoto: kragujevac.rs

Izgradnja odmarališta na Bešnjaji "Bogdan Milanović" počinje na proleće (FOTO)

Autor: InfoKG
14:30 | Ponedeljak, 06 02 2023

Izgradnja Dečjeg odmarališta na Bešnjaji "Bogdan Milanović" trebalo bi da počne na proleće. Zbog toga su gradonačelnik Kragujevca Nikola Dašić i Slavoljub Milanović, otac rano preminulog Bogdana, potpisali danas Ugovor o regulisanju međusobnih prava i obaveza o zajedničkom finansiranju izgradnje odmarališta na Bešnjaji. Odmaralište će, na inicijativu oca, poneti ime „Bogdan Milanović“. 

Ideja se rodila pre nešto više od dve godine, ali potpisivanju ugovora i pokretanju postupka izgradnje, prethodio je čitav niz pripremnih radnji i papiroloških procedura, s obzirom na to da se parcela nalazi na teritoriji grada Jagodine, što je dodatno usporavalo svaki korak. Konačno, usvojeni su svi neophodni planovi i predat zahtev za izdavanje građevinske dozvole. Potpisivanjem ugovora pokrećemo postupak izgradnje novog dečijeg odmarališta na mestu starog koje je zbog dotrajalosti porušeno”, rekao je gradonačelnik Dašić zahvaljujući se u ime grada Slavoljubu Milanoviću, koji tom, ali i drugim projektima i donacijama, čuva sećanje na svog sina.

Slavoljub Milanović obezbedio je deo sredstava u iznosu od 380.000 evra za izgradnju dečijeg odmarališta, a grad Kragujevac se ugovorom obavezuje da izgradi objekat u skladu sa namenom i saobraćajnicu do samog odmarališta. 

Konačno, posle dve godine želja nam se ostvarila i gradnja odmarališta kreće na proleće. Očekujem da čitav projekat privedemo kraju u 2024. godini, da bude dostojan sećanja na Bogdana, ali dostojan i grada Kragujevca, na radost sve kragujevačke dece i roditelja. Desilo se to što se desilo, ja sam ostao sam, nemam više nikoga i nemam više ništa. Imam samo želju da sačuvam ime svoga sina ako nisam mogao da sačuvam njega. Nadam se da će kroz ovo odmaralište koje zajedno gradimo i koje će nositi ime moga sina, sećanje na Bogdana biti sačuvano od zaborava duži niz godina i da će generacije i generacije nekih novih klinaca u odmaralištu provoditi prva zimovanja i prve nastave u prirodi. Želim da se sećaju svog detinjstva, kao što se ja sećam Bešnjaje pre 40 i 50 godina”, kazao je Bogdanov otac.

Inače, Bogdan Milanović je vrhunac svoje karijere ostvario u Americi, kao programer. On je još kao srednjoškolac, nakon treće godine matematičkog smera Prve gimnazije otišao na usvaršavanje u Olimpiju. Tokom doktorskih studija, počeo je samostalno da pravi sajtove, radio je za razne agencije i prestižne avio kompanije, nakon čega se osamostalio. Napravio je program koji je bio uvršten među deset u svetu. Bogdan Milanović rođen 1990. godine, a preminuo je 3. januara 2019. godine na putu od Amerike do rodnog Kragujevca, od posledica kancera.

Galerija slika