InfoFoto: JKP Šumadija

Kako da se rešite električnog i elektronskog otpada, a da pritom i zaradite

Autor: InfoKG
11:00 | Subota, 26 08 2023

Električni i elektronski otpad spada u opasne otpade po zdravlje ljudi i okoline, pa je neophodno da se pravilno odlaže i reciklira. Fizička i pravna lica po jedinstvenoj ceni od 10 dinara po kilogramu mogu ukloniti stari i neupotrebljiv elektronski i električni otpad. Po prijavama građana, JKP Šumadija svakog četvrtka vrši preuzimanje ove vrste otpada, a na osnovu utvrđene gramaže novčana naknada za dotrajale uređaje se isplaćuje na licu mesta.

Elektronski otpad je najbrži rastući otpad na planeti, pa reciklaža ove vrste otpada ima nemerljiv značaj u zaštiti životne sredine, jer se na taj način štedi energija i štiti životno okruženje.

Za razliku od fizičkih, pravna lica koja poseduju elektronski otpad su dužna da se registruju u Agenciji za zaštitu životne sredine i u dogovoru sa JKP Šumadija Kragujevac 48 sati pre preuzimanja najave Ministarstvu za zaštitu životne sredine kretanje opasnog otpada, nakon čega ovo preduzeće uz Dokument o kretanju otpada preuzima isti.

Kragujevčani koji žele da se oslobode elektronskog i električnog otpada mogu da prijave odnošenje nepotrebnih uređaja pozivom Korisničkog centra JKP Šumadija Kragujevc na brojeve telefona 034/501-180, 501-181 i 060/234-1050.

Preuzimaju se samo veći kućni aparati kao što su frižideri, zamrzivači, mašine za pranje i sušenje veša, bojleri, računari i slično. Mali kućni aparati kao što su usisivači, pegle, tosteri, fenovi i slično ne otkupljuju se, a sav prikupljeni elektronski i električni otpad se predaje ovlašćenim operaterima koji poseduju odgovarajuće dozvole na dalji tretman.