InfoFoto: Arhiva - kragujevac.ls.gov.rs

Kako teku radovi na renoviranju bivše ZGRADE SUDA u koju će biti preseljen deo administracije Grada

Autor: Jovana Mladenović
10:00 | Petak, 21 04 2023

U toku je rekonstrukcija bivše zgrade suda na Trgu Radomira Putnika u koju će biti premešten deo administracije Grada. Na čemu se trenutno radi i kada se očekuje ovo "preseljenje", pitali smo nadležne iz Gradske uprave.

Zgrada Okružnog suda u Kragujevcu, koja datira iz 1904. godine, spada u red najznačajnijih arhitektonskih ostvarenja u Srbiji 20. veka. Objekat predstavlja nepokretno kulturno dobro kao spomenik kulture od izuzetnog značaja. Samim tim, svi radovi se izvode sa dozvolom Republičkog zavoda za zaštitu spomenika iz Beograda.

Radovi podrazumevaju krečenje, reparaciju i farbanje stolarije i podova i saniranje toaleta.  

- Svi radovi moraju da podržavaju osnovne postulate građevine i ne postoji mogućnost drastičnih izmena, kažu za InfoKG iz Gradske uprave.

U planu je i rekonstrukcija oluka i saniranje podruma. 

- Do sada je potrošeno oko 15 miliona dinara iz gradskog budžeta, dok se preseljenje očekuje u trenutku kada se za to budu stvorili svi uslovi za funkcionalan rad i u potpunosti adaptirane poslovne prostorije, navode iz GU. 

Prilikom nedavne posete ministra Aleksandara Martinovića Kragujevcu, on je, podsetimo, izjavio da uređenje fasade na ovom objektu sa oko 80 miliona dinara finansira Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave.