InfoFoto: Ilustracija

Kolike su plate gradskih čelnika? Pojedini ubiraju zarade iz više javnih izvora

Autor: Branko Vukašinović
10:30 | Petak, 05 02 2021

Čelnici grada Kragujevca godišnje ukupno zarade oko 23,8 miliona dinara, samo na ime neto plata iz gradskog budžeta, a pojedini, zaposleni u državnim i lokalnim preduzećima, ubiraju i tu zarade. Mesečna neto plata u Gradskoj upravi prvog čoveka Kragujevca iznosi blizu 111.000 dinara, ali ima i čelnika koji imaju veću platu, a to su njegovi pomoćnici i načelnici Gradskih uprava.

Nije pristojno zavirivati u tuđ džep i to nam je valjda svima poznato. Međutim, to se ne odnosi na nosioce javnih funkcija i njihove zarade, koje dobijaju iz budžeta, ako se vodimo onom njihovom čuvenom rečenicom da su to pare “svih građana”. Koliko onda Kragujevčani plaćaju čelnike grada za posao koji obavljaju? Podatke je portal InfoKG zvanično dobio iz ovdašnje Gradske uprave. 

Iz gradskog budžeta za 12 meseci 2020. za neto plate gradski čelnika, a tu spadaju gradonačelnik, njegovi zamenik i pomoćnici, predsednik Skupštine grada i njegov zamenik, načelnici Gradskih uprava i većnici, iz lokalne kase izdvojeno je ukupno oko 23,8 miliona dinara. 

Neto zarade gradski čelnika na mesečnom niovu kreću se od 106.000 do 112.698 dinara, u zavisnosti od funkcije koju obavljaju.  

Logično je da svi pomislimo da najveću platu u Gradskoj upravi ima gradonačelnik, čija mesečna neto zarada iznosi 110.743 dinara, ali ne. 

Ko onda ima veću platu od prvog čoveka grada? To je pet njegovih pomoćnika, čija mesečna neto zarada iznosi po 112.064 dinara, i isto toliko načelnika Gradskih uprava, koji zarađuju po 112.698 dinara.  

Kada je reč o mesečnim neto zaradama ostalih gradskih čelnika, zamenik gradonačelnika i predsednik Skupštine grada zarađuju po 108.387, a zamenik predsednika lokalnog parlamenta i članovi Gradskog veća po 106.030. 

Inače, ne dobija svih 11 članova Gradskog veća mesečnu platu od 106.030 dinara. Zapravo, njih četvoro prima pun iznos. Ostali nisu na stalnom radu u Gradskoj upravi, već osnovnu zaradu ostvaruju tamo gde su zaposleni, a funkciju obavljaju na “30 odsto”, odnosno toliko procentualno novca dobijaju iz gradske kase od ukupne mesečne neto zarade većnika.  

Kada je reč o gradskim čelnicima na “30 odsto”, pojedini od njih su zaposleni na rukovodećim položajima u javnim i javnom komunalnim preduzećima. Oni zarade ostvaruju u tim preudzećima, pa im plata iz Skupštine grada dođe kao dodatak. Međutim, ni tu nije kraj mesečnim prihodima gradskih čelnika. Ima i onih koji ubiraju zarade iz tri izvora, odnosno iz gradske i državne kase, pa i po osnovu članstva u nadzornim ili upravni odborima ili skupštinama društava.  

Zanimljivo je i da generalni i izvršni direktori javnih i javno komunalnih preduzeća imaju plate u rangu gradskih členika, a pojedini i značajno veće.