InfoFoto: Printscreen - RTS

“Komišibaj” u vrtiću “Kolibri”: Gimnazijalci uz crteže na papiru pričali bajke deci

Autor: InfoKG
11:00 | Nedelja, 02 04 2023

Program "Godine uzleta", koji se primenjuje u vrtićima, doneo je niz novina u vaspitno-obrazovanom radu, piše RTS. Jedan od segmenata je i kreiranje novih sadržaja koji su inspirativni i podsticajni za decu. Takav program, sproveden je u kragujevačkoj Predškolskoj ustanovi “Đurđevdan” u saradnji sa učenicima Prve kragujevačke gimnazije. 

Komišibaj, umetnost pripovedanja uz slike, prvi put je prikazana predškolcima u kragujevačkom vrtiću Kolibri. U prošlom veku, u Japanu, pripovedači su putovali iz mesta u mesto i uz crteže na papiru, pričali bajke deci. Po ugledu na njih, pozorišne komade, osmislili su učenici Prve kragujevačke gimnazije u okviru izbornog predmeta: umetnost i dizajn.

To je jedan tako divan predmet gde mi možemo da iskažemo svoje mišljenje, svoje stavove, kako ćemo mi nešto da odradimo,  slobodno da razmišljamo i da se opustimo”, kaže za RTS učenica Prve kragujevačke gimnazije, Tamara Vukotić.

Novina kako za nas ,tako i za profesore, a verujem svakako i za vrtiće da se spaja ovaj predškolski uzrast sa nama srednjoškolcima, jer mislim da je jako bitna. Ja mislim da je bitno da se povežu ta tri ciklusa obrazovanja”, rekla je za RTS učenica Prve kragujevačke gimnazije, Jovana Rakićević

Glumci, muzičari, reditelji, scenografi, predškolcima su ispričali i slikama dočarali dve bajke, pune čuda, neočekivanih zapleta i magije. Ređale su se ideje mališana: šta bi oni dodali u priču, koji lik izbacili, šta im se najviše dopalo.

Želja dece i predlozi roditelja su bili da dođemo do nekih novih izvora saznanja u kojima možemo i dalje da istražujemo i dalje da ispitujemo, da zaključujemo, da vidimo načine šta još možemo da saznamo”, rekla je za RTS direktorka  PU "Đurđevdan", Sanja Jakovljević.

To je i suština programa "Godine uzleta", da u godinama kada su radoznala i otvorena, deca na najbolji način upoznaju i razumeju okruženje, razlikuju dobro i loše i tako postupaju u životu. 

Izvor: RTS