InfoFoto: Ilustracija

Kontrola DRI pokazala nepravilnosti u finansijskom poslovanju FILUM-a

Autor: InfoKG
10:15 | Utorak, 28 12 2021

FILUM je tokom prošle godine, suprotno propisima, isplatio više od 51,12 miliona dinara za plate zaposlenih i socijalne doprinose, podaci su Državne revizorske komisije (DRI), piše Danas.

DRI, u svom izveštaju, navodi da je FILUM iznos od 51,12 miliona obezbedio “primenom uvećanih koeficijenata i osnovicu u iznosu od 38,82 miliona dinara”.

Na FILUM-u kažu da nisu imali drugačiju opciju sem da postupe kako jesu, jer ovaj fakultet, prema rečima Zorice Sekulić, šefice službe za materijalno i finansijsko poslovanje, pripada takozvanoj osmoj i devetoj normativnoj grupi.

Glavni problem je što se nama sredstva za plate prebacuju po Uredbi, a isplate smo obavezni da vršimo po Zakonu o radu. Ništa nije trošeno nenamenski”, kaže Zorica Sekulić.

Revizori su pronašli i da su plate povećavane izmenom koeficijenata i povećanjem osnovice.

Da, mi ćemo to korigovati već u januru, uz isplatu decembarske plate. Promenićemo i koeficijent i osnovicu i uskladiti sa Uredbom. Razliku u platama i doprinosima isplatićemo iz sopstvenih sredstava”, odgovara Sekulić.

DRI, takođe, navodi da je FILUM utrošio sredstva budžeta Republike Srbije namenjena za isplatu zarada i to u iznosu od 12,30 miliona dinara za druge namene.

Pod drugim namenama navode isplate licima angažovanih na doktorskim studijama, stimulacije, kao i dopunski rad profesora sa drugih fakulteta.

Mi moramo, zbog specifičnosti fakulteta, da angažujemo profesore sa strane. Nama 90 odsto profesora dolazi iz Beograda i sa drugih univerzitete iz zemlje i sveta. Ispravićemo i način na koji njih plaćamo, u stalnoj smo komunikaciji sa revizorima od kojih smo dobili preporuke kako to da učinimo”, kaže Zorica Sekulić.

U izveštaju DRI se još navodi da “fakultet nije postupio u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama u 2019. i 2020. godini prilikom planiranja i sprovođenja postupaka javnih nabavki”.

Naime, prema istim podacima, FILUM je tokom 2019. i 2020. godine izvršio nabavku robe i usluga u iznosu od 12,18 miliona dinara, ali mimo zakona kojim se uređuje ovaj postupak.

Takođe, u izveštaju DRI stoji da je FILUM tokom prošle godine nabavio robu u vrednosti od 319 hiljada, takođe, bez postupka javne nabavke, iako, kako se navodi, “nije bilo osnova za izuzeće od primene Zakona”.

U izveštaju Državne revizorske institucije se navodi i da fakultet, koji je u sastavu Univerziteta u Kragujevcu, nije dostavio godišnji izveštaj o sistemu finansijskog upravljanja i kontrole za 2019. i 2020. godinu Ministarstvu finansija, odnosno Centralnoj jedinici za harmonizaciju.

Time je prekršio obavezu navedenu, kako oni navode, u članu 13. Pravilnika o zajedničkim kriterijumima i standardima za uspostavljanje, funkcionisanje i izveštavanje o sistemu finansijskog upravljanja i kontrole u javnom sektoru, 

Fakultet nije objavljivao finansijske planove i finansijske izvještaje za 2019. i 2020. godinu na svojoj internet stranici, što nije u skladu sa članom 8. stav 3. Zakona o budžetskom sistemu”, navodi se u izveštaju DRI.

Ustanovili su i niz drugih propusta koji nisu u skladu sa članom 81. Zakona o budžetskom sistemu.

Zbog uočenih propusta, DRI je ovom fakultetu dao preporuke kako da isprave sve te nepravilnosti, kao i rok od 90 dana za dostavljanje izveštaja o njihovom otklanjanju. 

Izvor: Danas