Info

Kragujevac dobija Regionalnu deponiju

Autor: InfoKG
10:00 | Ponedeljak, 26 08 2019

Kragujevac će u naredne tri godine dobiti Regionalnu deponiju komunalnog otpada, koju će, pored našeg grada, koristiti još sedam opština iz centralne Srbije, pišu Večernje novosti. To je predviđeno novom projektno-tehničkom dokumentacijom za sanaciju smetlišta u Jovanovcu i izgradnju postrojenja za mehanički i biološki tretman smeća. U izgradnju kompleksa za preradu komunalnog i industrijskog otpada biće uloženo oko 40 miliona evra, a radove će finansirati Republika Srbija, Evropska unija i korisnici ovog postrojenja.

Deponija u Jovanovcu je otvorena pre skoro 60 godina i već dve decenije je spremna za zatvaranje. Dozvola za odlaganje smeća i formalno ističe za dve godine, pa će se radovi odvijati u više faza. To je jedino rešenje, jer se na ovoj deponiji dnevno odlaže oko 200 tona smeća. Sada je već izvesno da će Kragujevac uskoro rešiti veliki ekološki problem - na samom obodu centra grada”, izjavio je za Večernje novosti član Gradskog veća za komunalnu delatnost, Vladimir Maksimović.

Na deponiji u Jovanovcu je za 60 godina odloženo gotovo tri miliona kubnih metara komunalnog i industrijskog otpada. Zbog toga je Ministarstvo zaštite životne sredine pre tri meseca objavilo da deponija u Kragujevcu ispunjava sve uslove za izradu projekta sanacije i remedijacije. Zvaničnici su saopštili i da će, pored Kragujevca, ovu deponiju koristiti opštine - Aranđelovac, Topola, Batočina, Lapovo, Rača, Knić i Rekovac. 

Izvor: Večernje novosti