InfoFoto: kragujevac.rs

Kragujevac obeležio Dan državnosti - Momirović: Nekada se za Srbiju borilo ratom, sada napretkom (FOTO)

Autor: InfoKG
13:00 | Utorak, 15 02 2022

Nekada se za Srbiju ratovalo, a sada se za budućnost borimo drugim sredstvima - novim poslovima, novim putevima, čistijim rekama i jezerima, boljim životom i svetom neopterećenim granicama za nova pokolenja. To je rekao u svojoj besedi ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Tomislav Momirović na svečanoj akademiji u zdanju Stare skupštine u Kragujevcu priređenoj povodom Dana državnosti. 

Dan državnosti Republike Srbije, Sretenje obeleženo je danas u zdanju Stare skupštine svečanom akademijom. Tom prilikom o Sretenju je besedio ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Tomislav Momirović.

Postoji mnogo razloga što će ime Kragujevca i Šumadije vekovima da odzvanjaju srpskom istorijom, a ono što se desilo na Sretenje 1804. i 1835. ostaće zauvek zapisano zlatnim slovima kao najvažniji događaji u novijoj srpskoj istoriji. Prvi srpski ustanak i Prvi srpski ustav uzdigli su nas iz tmine srednjeg veka, iz ropstva, iz nezakonja i terora, i osvetlili put ka modernoj Evropi.

Pokazali smo da u uslovima svetske zdravstvene i ekonomske krize imamo kapacitet da nadvladamo sve izazove i obezbedimo stabilne državne finansije i stabilan priliv stranih investicija. Nekada se za ovu državu ratovalo, a sada se za budućnost borimo drugim sredstvima - novim poslovima, novim putevima, čistijim rekama i jezerima, boljim životom i svetom neopterećenim granicama za nova pokolenja.   

Pokazali smo da nemamo čega da se stidimo. Znamo veoma dobro šta se događalo u našoj istoriji i nećemo da na nama i budućim pokolenjima stoji bilo kakav teret. Okrenuli smo se budućnosti i svim onim vrednostima koje su utemeljene i Prvim srpskim ustankom i Prvim srpskim ustavom – slobodi, nacionalnoj emancipaciji i izgradnji demokratskih institucija, i nećemo odustati“, rekao je u svojoj besedi o Sretenju ministar Momirović.

Na svečanosti je sretenjski govor održao i gradonačelnik Kragujevca Nikola Dašić.

Duh sretenjske Srbije može i treba da nas inspiriše – da poštujući istoriju i tradiciju, gradimo jaku i modernu državu. Ustav je samo jedno u nizu zaveštanja koje nam je Knjaz ostavio u amanet. Naša je obaveza da sledimo njegov san o Srbiji i srpstvu – da se okupljamo, ne da se mrzimo i ne da se svađamo, već da se volimo i praštamo, dok gradimo bolju kuću za našu decu.

To je ono što budući narodni predstavnici Srbije, koji danas nakon raspisivanja izbora, započinju predstavljanje svojih programa i aktivnosti, moraju da imaju u vidu kada sutra imenom i prezimenom budu zastupali svoje građane. Naša je želja da Kragujevac poput Srbije nastavi da korača razvojnim putem u svakoj oblasti, a možda i korak ispred drugih gradova. Da konačno rešimo problem aerozagađenja zamenom kotlova na ugalj, kotlovima na gas u gradskoj toplani, da Severnom obilaznicom i Gružanskim koridorom povežemo grad sa najvažnijim putnim, ali i železničkim pravcima. Uz Državni data centar, automobilsku i šinsku industriju Kragujevac se sada pozicionira kao lider u haj – tek industriji, lider u inovacijama, digitalizaciji, eUpravi”, poručio je Dašić.

Sretenjskoj akademiji prisustvovali su predstavnici Vlade Republike Srbije, diplomatskog kora, gradskih institucija i dr. U umetničkom delu programa izveden je igrokaz „Kulturna diplomatija“, po tekstu Vladimira Đorđevića, u režiji Mladena Kneževića, izveli su glumci ansambla Knjaževsko-srpskog teatra.

Galerija slika