Info

Kragujevac okružen poplavama, Lepenica nabujala, voda pravi probleme u pojedinim naseljima (FOTO)

Autor: Jovana Mladenović
11:48 | Ponedeljak, 03 06 2019

Kragujevac je trenutno okružen selima, opštinama i gradovima koji se bore sa poplavama, vanrednim situacijama, evakuacijom stanovništva, a odsečeni su i delovi magistralnih puteva i železnice. InfoKG pitao je nadležne imaju li Kragujevčani u samom gradu razlog za brigu i u kojim naseljima su službe već dejstvovale?

Prema rečima načelnika Uprave za vanredne situacije Kragujevac, Zorana Kočovića, svi vodotokovi prvog i drugog reda su u koritima, a probleme pravi kišna kanalizacija. Najviše je poziva za intervencijama iz Beloševca, Ilićeva, Iline Vode, Grošnice. Na crpljenju vode dejstvovala je Vatrogasno-spasilačka brigada Kragujevac, a učestvovala su i JKP "Šumadija" i "Vodovod". 

Kragujevčani veoma brinu zbog Lepenice koja je prilično nabujala, mada je i dalje u svom koritu. Nadlžne službe neprestano dežuraju, tako da razloga za brigu za sada nema.

Kočović za InfoKG kaže da su juče prosleđena upozorenja gadonačelniku i svim predsednicima opština Šumadijskog upravnog okruga da službe budu u pripavnosti zbog obilnih padavina u noći 2. na 3. jun i danas. Procena je da je za sada palo 30 litara kiše po metru kvadratnom.

Na teritoriji koju pokriva Uprava za vanredne situacije Kragujevac najteže je u Kniću. Na celoj teritoriji opštine Knić proglašena je vanrdna situacija. Pod vodom su kuće iz kojih je nekoliko porodica evakuisano. 

Načelnik UVS Kragujevac, Zoran Kočović apeluje na građane da svaki problem ove vrste prijave Varogasno-spasilačkoj brigadi na broj 193 ili Operativnom centru UVS na broj 034/1985.

Magistralni put Kragujevac-Kraljevo odsečen je u pojedinim delovima pa se vozila usmravaju alternativnim pravcima. Železnica na tom potezu takođe kuburi s problemima.

U selu Zakuta reka Gruža odnela je most!

Reka Dulenka takođe je napravila probleme u Rekovcu, ali je i selo Dulene odsekla od Kragujevca.

NAPOMENA: U galeriji su, pored Lepenice, fotografije iz Knića

Galerija slika