InfoFoto: Printscreen - Kurir

Kragujevački Centar za vantelesnu oplodnju ima prosek na kom mu zavidi Evropa!

Autor: InfoKG
10:00 | Utorak, 31 01 2023

Centar za vantelesnu oplodnju u Kragujevcu počeo je sa radom 2018. godine, a već početkom 2019. doneo je lepe vesti, piše Kurir.

Od tada do danas lepe vesti ne prestaju da dolaze: sve više parova koji imaju poteškoća sa začećem odlučuje se da put ka potomstvu započne u Kragujevcu.

Centar ima uspešnost od 40 odsto što ga svrstava među najuspešnije institucije ovog tipa u Evropi.

Bukvalno prva pacijentkinja s kojom smo radili vantelesnu oplodnju uz saradnju s lekarima iz GAK "Narodni front" je ostala u drugom stanju i uspešno iznela trudnoću. Bitno je da se ceo tim adekvatno postavi i organizuje, da saradnja između ginekologa i emriologa bude adekvatna”, kaže prof. dr Marija Šorak, rukovodilac Centra za vantelesnu oplodnju UKC Kragujevac.

Da bi neko ušao u program potreban je razgovor s tri komisije koje će odlučiti da li je podesan kandidat za proces vantelesne oplodnje.

Da bi uspeh bio najbolji, bitno je da se dobro upoznamo s pacijentima, koji prvo dolaze u savetovalište, gde se upoznajemo sa anamnestičkim podacima pacijentkinje i partnera. Planiramo kako je potrebno lečiti taj par da bismo došli do trudnoće”, kaže Marija Šorak.

Žene do 45 godina starosti mogu da imaju neograničen broj pokušaja vantelesne oplodnje, a prve tri su besplatne. Novina su donacije reproduktivnih ćelija koje se uboze iz Španije, Češke i Danske.

Te pacijentkinje koje zahtevaju donaciju jajnih ćelija ili spermatozoida će dobijati tako spakovane da mogu da imaju tri postupka vantelesne oplodnje”, dodaje Šorak. 

Izvor: Kurir