InfoFoto: kragujevac.ls.gov.rs

Kragujevcu odobrena sredstva za Progam energetske sanacije porodičnih kuća i stanova

Autor: InfoKG
14:00 | Nedelja, 26 05 2024

Ministarka rudarstva i energetike, Dubravka Đedović Handanović, uručila je ugovore Gradu Kragujevcu i drugim lokalnim samoupravama koje su dobile sredstva u ovogodišnjem programu energetske sanacije porodičnih kuća i stanova.

Po ovom javnom pozivu za subvencije domaćinstvima država je obezbedila oko dve milijarde dinara, deset odsto više u odnosu na prošlu godinu. 

Građani će moći da zamene stolariju, fasadu, izolaciju, neefikasne kotlove, postave solarne panele i kolektore, uz subvencije koje idu od 50 do 65 odsto vrednosti investicije. 

Takođe, prvi put će biti raspisani posebni javni pozivi za energetski ugrožene kupce, koji će moći da dobiju subvencije do 90 odsto vrednosti ulaganja. 

Svaka mera energetske sanacije od zamene prozora i vrata, poboljšanja izolacije, zamene kotlova, ugradnje solarnih panela pomaže u smanjenju potrošnje energije i poboljšanju kvaliteta životne sredine. 

Kroz prošlogodišnji javni poziv Ministarstva rudarstva i energetike, ostvarene su uštede energije jednake godišnjoj proizvodnji gradske toplane u Nišu, a smanjenje emisija ugljen-dioksida može se uporediti sa gasovima koje emituje 28.000 automobila. 

Grad Kragujevac je u 2023. godini uručio ukupno 329 ugovora u okviru programa podrške energetske sanacije kuća i stanova. Najveće interesovanje bilo je za zamenu stolarije (120 ugovora), druga mera koja je izazvala najveće interesovanje je nabavka kotlova na gas i crevne mreže, a ostale subvencionisane mere su kotlovi na pelet, toplotne pumpe, solarni paneli, izolacija. 

Za 2024. godinu, po Programu energetske sanacije porodičnih kuća i stanova koji ne spadaju u socijalno ugroženu kategoriju građanima, a koji sprovodi Grad Kragujevac, ukupno je opredeljeno 27.500.000 dinara, učešće Ministarstva rudarstva i energetike iznosi 16.500.000 dinara, a učešće Grada Kragujevca iznosi 11.000.000 dinara. 

U okviru Programa energetske sanacije porodičnih kuća i stanova koji se odnosi na sufinansiranje podrške socijalno ugroženim građanima koji sprovodi Grad Kragujevac, ukupno je opredeljeno 5.000.000 dinara, učešće Ministarstva rudarstva i energetike iznosi 3.000.000 dinara, a učešće Grada Kragujevca iznosi 2.000.000 dinara.

U ime Grada Kragujevca ugovore je potpisala Snežana Petrović, v.d. načelnika Gradske uprave za razvoj i investicije.