InfoFoto: RTV - Ana Rebić

Ljubimci porodice Bateveljić: Roda Živka, vrabac Života i jedno trinaesto prase

Autor: InfoKG
13:00 | Petak, 05 05 2023

Marko Bateveljić i Jelena Krstić su mladi bračni par iz Kragujevca koje je spojila ljubav prema životinjama, piše RTV. Na gazdinstvu u selu Jovanovac pored domaćih životinja nalaze se i životinje koje obično ne postaju kućni ljubimci, pa se pored mnogih spašenih ptica u dvorištu šeta i jedna roda a i trinaesto prase postalo je "član porodice".

Veterinar Marko Bataveljić i Jelena Krstić su mladi par koji na gazdinstvu u selu Jovanovac kod Kragujevca imaju nesvakidašnje životinje za ljubimce. Roda Živka došla je u njihov dom slomljenog krila, a kasnije nakon pružene pomoći i ostala kod njih. 

"Krilo je bilo slomljeno, bilo je skroz nekrotično tako da bilo kakva operacije ili neko bandažiranje krila nije dolazilo u obzir, morali smo da amputiramo krilo a, samim tim, bez krila svi znamo da ona ne bi opstala i udomili smo je i sad brinemo o njoj. U početku kao i svaka druga divlja ptica se plašila ali kako je dan za danom prolazio shvatila je da smo je mi spasli i da je hranimo i sve je mirnija i mirnija", priča Marko Bataveljić.

Jelena je spasla nekoliko ptica. Vrabac Života je ispao iz gnezda kao ptić i bio je ljubimac pune tri godine dok je vetruška Rajko nakon brige i pružene pomoći puštena u prirodu.

Jelena Krstić Bataveljić je i vlasnica pansiona za pse, ona kaže: "Mnogo manje ljudi obraća pažnju na ptiće koji ispadaju iz gnezda, bivaju pregaženi i bivaju pojedeni od drugih predatora. Veća avantura je spasiti ptičicu koja je ispala iz gnezda, a veća je i muka brinuti o njoj, grejati je ako je golišava, hraniti je na svaka dva tri sata sa pipetom, pa da li će da projede da li neće. Postoje ptice koje se totalno oprave i najveća je satisfakcija takvu pticu vratiti ponovo u prirodno stanište, a to znači da ste obavili zaista dobar posao". 

Najveće iznenađenje je Viktorija koja je postala ljubimac tako što je izbegla sudbinu nesrećnog trinaestog praseta.

"Viktorija se rodila u našem domu, međutim odbačena je bila od svoje majke i svoje braće i sestara, poznato trinaesto prase u narodu, ali ona je postala naša ljubimica i samim tim je skinula taj mit, opovrgla ga je i ona je sada kod nas srećno trinaesto prase", objašnjava Jelena Krstić Bataveljić. 

Marko već četrnaest godina drži konje, a osvajač je i mnogobrojnih nagrada i trofeja. Priča:

"Ljubav prema konjima traje bukvalno od malih nogu, ali ne samo prema konjima nego prema svim životinjama i zato sam se opredelio za veterinu. Čisto iz ljubavi ih držim, iz hobija, družimo se, osnovali smo i konjičko udruženje Šumadinac. Ima nas dosta i kao jedna velika porodica smo. Konj kao svaka druga životinja traži ljubav, ako mu je daš i pružiš mu dovoljno nege i pažnje ljubav ti i vrati, ali isto tako mogu da budu i opasne životinje. Svako ko drži konje mora znati sa konjima".

U domu Jelene i Marka ima mesta za sve životinje a samo gazdinstvo postaje mini zoo vrt gde su svoj dom našle životinje spašene tragične sudbine. 

Izvor: RTV