InfoFoto: kragujevac.ls.gov.rs

Martinović: Država će pomoći rekonstrukciju zgrade suda i drugih projekata u Kragujevcu

Autor: InfoKG
17:00 | Utorak, 04 04 2023

U toku je rekonstrukcija bivše zgrade suda u kojoj će biti premešten deo Gradske uprave, a uređenje fasade na tom objektu sa oko 80 miliona dinara finansira Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave. To je prilikom posete Krgaujevcu izjavio ministar Aleksandar Martinović. Najavljeno je i da će radovi na Trgu vojvode Radomira Putnika biti okončani pre roka i da se može očekivati da će dobiti novi izgled već krajem oktobra.  

Gradonačelnik Kragujevca Nikola Dašić i ministar državne uprave i lokalne samouprave Aleksandar Martinović sa saradnicima obišli su danas bivšu zgradu suda koja je u fazi rekonstrukcije, a pre toga, na sastanku u Gradskoj upravi razgovarali su o problemima sa kojima se grad Kragujevac suočava.

Neke probleme grad može da reši sam, a neke ćemo zajednički, uz podršku Vlade i države rešavati. Razgovarali smo i o budućim projektima, ali i o onima koje grad već radi, od Trga vojvode Radomira Putnika i rekonstrukciji  impozantne nekadašnje zgrade suda koja je trenutno u fazi renoviranja, a u koju će biti premešten veći deo Gradske uprave.  S obzirom na to da zgrada datira iz 1904. godine i da je kao spomenik kulture pod zaštitom države, radovi su prilično skupi, ali i grad i republika će zajedničkim sredstvima u potpunosti rekonstruisati i privesti nameni. Time će organi gradske uprave biti smešteni na dve lokacije što će u velikoj meri olakšati posao i zaposlenima, ali i građanima i privredi. Samo uređenje fasade košta više od 80 miliona dinara, pored radova u unutrašnjosti zgrade, ali pokušaćemo da  pronađemo što više sredstava da pomognemo, jer Kragujevac kao prva prestonica Srbije to zaslužuje”, kazao je ministar Aleksandar Martinović. 

Ministar Martinović je istakao da budžetska sredstva kojim raspolaže MDULS nisu velika, ali ima obavezu da vodi računa o svim jedinicama lokalne samouprave u Srbiji i zato su uključena sva ostala ministarstva, Vlada i čitava država jer je, kako kaže, ravnomeran razvoj cele države, jedan od prioriteta i strateških ciljeva. 

Proteklih godina, Ministarstvo je u  Kragujevcu finansiralo dobre i kvalitetne projekte, od rekonstrukcije mosta na Lepenici, realizovan je projekat  adresnog registra, a Kragujevac je ove godine jedan od četiri grada nagrađen godišnjom nagradom u iznosu od dva miliona dinara. To znači da je Ministarstvo prepoznalo da gradska uprava dobro radi i da gradonačelnik Dašić sa svojim timom radi dobre i odgovorne projekte. U Kragujevac se godinama nije ulagalo i nasleđeni su ogromni problemi iz ranijih perioda zato nam je potrebno izvesno vreme da te probleme zajednički rešimo, ali Kragujevac ipak ide napred. Nadam se da ćemo zajedničkim naporima uspeti da realizujemo što veći broj projekata koji su važni za građane. Nemoguće je rešiti sve probleme odjednom i nerealno je očekivati, ali se ipak vidi napredak”, rekao je Martinović.

Gradonačelnik Kragujevca Nikola Dašić izjavio je da je bez države i njene pomoći teško ići napred. Očekuje pomoć od Vlade i predsednika Aleksandra Vučića kako bi bila rešena sva ostala pitanja Kragujevčana. 

Ministra Martinovića smo upoznali o nekim problemima specifičnim za grad Kragujevac, ali i o onim koji su često i zajednički i vrlo slični problemima sa kojima se sreću i druge lokalne samouprave u Srbiji. Ovakvi sastanci su prethodili realizaciji mnogih projekata kao što su stanovi za pripadnike snaga bezbednosti, Državni data centar, Palata pravde, a najvažnije je sve sagledati i planirati sredstva. Rekonstrukcija bivše zgrade suda za šta smo od Ministarstva dobili oko 80 miliona dinara za sređivanje fasade je samo neko od pitanja o kojima smo razgovarali pored pitanja vodosnabdevanja na seoskom području za šta je neophodno blizu 50 miliona evra i za koje ćemo u nekom trenutku naći rešenje zajedno sa državom, kao što rešavamo problem kanalizacione mreže u dužini od 360 kilometara, što je više nego ikada do danas urađeno, a trenutno je otvoreno osam gradilišta. To je samo deo problema o kojima smo razgovarali, budući da se decenijama nije ulagalo a sve to treba uz otvaranje novih  fakulteta, izgradnju saobraćajnica, drugih institucija, dovođenja novih investitora i zapošljavanja ljudi u isto vreme nadoknađivati sve ono što je decenijama propušteno", kazao je Dašić. 

Ističući značaj bivše zgrade suda za Kragujevac i Kragujevčane, gradonačelnik Dašić se zahvalio ministru Martinoviću što ministarstvo pomaže da sačuva spomenik kulture od propadanja, ali u koji, kako kaže, niko neće ući dok ne bude rešeno pitanje Tržnice. 

Vrednost rekonstrukcije fasade zgrade suda je oko 80 miliona dinara, pored unutrašnjosti i rešavanje pitanja električnih instalacija i sređivanje zidova, stepeništa, toaleta, a to ćemo rešavati projekat po projekat jer je reč o objektu sa najvećim stepenom zaštite, a radovima treba pristupiti sa velikom odgovornošću”, rekao je Dašić. 

Istakao je da su radovi na Trgu vojvode Radomira Putnika mesec dana ispred rokova i da se završavaju brže od utvrđene dinamike, pa umesto do kraja godine, moguće je da će biti gotovi do kraja oktobra.