InfoFoto: kragujevac.ls.gov.rs

Ministar Milićević boravio u Kragujevcu, najavio LETNJE KAMPOVE za decu iz dijaspore

Autor: InfoKG
09:00 | Četvrtak, 20 04 2023

U Srbiji će biti organizovani letnji kampovi koji bi tokom letnjih meseci trebalo da okupe decu iz dijaspore i zbog će biti raspisan konkurs uz pomoć lokalnih samouprava. To je prilikom posete Kragujevcu najavio ministar bez portfelja zadužen za koordinaciju aktivnosti i mera u oblasti odnosa Republike Srbije sa dijasporom, Đorđe Milićević. 

Ministar bez portfelja zadužen za koordinaciju aktivnosti i mera u oblasti odnosa Republike Srbije sa dijasporom, Đorđe Milićević sa saradnicima posetio je Kragujevac. U zgradi Gradske uprave sastao sa gradonačelnikom Nikolom Dašićem i njegovim zamenikom Ivicom Momčilovićem.

Nema mesta u Srbiji koje nema svoju dijasporu rasutu širom sveta. Ministarstvo, Vlada i predsednik RS spremni su da učine sve kako bi pomogli trajnom ili povremenom povratku naših ljudi iz dijaspore, jer shvatamo njenu važnost i ulogu ne samo kada je reč o prošlosti već i  sadašnjosti i u budućnosti. Tu nam je neophodna saradnja sa lokalnim samoupravama kako bi ih podstakli da razmišljaju o potencijalima dijaspore. Grad Kragujevac ima potencijala za investitore što pokazuju sve dosadašnje investicije, osmišljen koncept radnih zona i adekvatan tretman prema potencijalnim investitorima”, rekao je ministar bez portfelja Đorđe Milićević. 

Govoreći o narednim koracima, ministar je najavio da će naredne nedelje biti raspisan konkurs za koji se očekuje podrška lokalnih samouprava. 

Reč je o letnjim kampovima koji bi širom Srbije trebalo da okupe decu iz dijaspore, jer kako se očekuje krajem jula i početkom avgusta u Srbiji će biti oko 15.000 naših mladih iz dijaspore uzrasta od 12 do 18 godine. Letnji kampovi će biti organizovani u tri tematske oblasti - naučni i eko kamp, zatim kamp kulturno umetničkih društava i sportski kamp. 

Želimo da podstaknemo lakalne samouprave da sa svojim programima učestvuju u realizaciji kampova, jer nam je cilj da mladi i deca iz dijaspore sagledaju ostale gradove, a ne samo Beograd. Druga faza bi bila uzvratne posete, prilikom kojih će mladi iz Srbije ići kod svojih vršnjaka u dijasporu, a to će biti nastavak razmene znanja, iskustava, druženja i razgovora na srpskom jeziku što je jedan od ključnih ciljeva Ministarstva. Radi očuvanja srpskog jezika pokrenuli smo inicijativu da svakom prvaku koji želi da pohađa dopunsku nastavu obezbedimo besplatan bukvar, za više razrede lektiru i učestvovaćemo i pomagati u opremanju oko 500 naših biblioteka u dijaspori. Tokom jula okupićemo sve krovne organizacije koje okupljaju Srbe van Srbije, što će biti prilika da čujemo predloge i sugestije koje ćemo analizirati i na osnovu toga ukoliko je potrebno krenuti u izradu nove strategije u ovoj oblasti”, rekao je ministar Milićević. 

Nakon sastanka sa ministrom, gradonačelnik Nikola Dašić je izjavio da je plan da se i u Kragujevcu organizuju manifestacije za decu iz dijaspore, ali i organizuju inesticione konferencije. 

U prošlosti smo često zaboravljali odnos prema više miliona Srba koji žive van Srbije, a žele da imaju dobru komunikaciju. Taj odnos je veoma bitan i danas se o njemu dosta razmišlja, a to su bile teme sastanka sa ministrom i njegovim saradnicima. Jedna od ideja je da se u Kragujevcu, ali i u drugim gradovima Srbije organizuju manifestacije na koje će dolaziti naša deca iz dijaspore i tako podsete svoje tradicije, a deca iz Kragujevca upoznaju sa decom preko puta ne bi li se gradili međuljudski odnosi bazirani na lepim emocijama i dobrim vibracijama. Bilo je reči i on investicionim konfenercijama koje su značajne za naše ljude koji se bave ozbiljnim biznisom u drugim zemljama i žele da investiraju u državu odakle potiču, a mi, pre svega nadležno ministarstvo trebalo bi da uspostavi kontakte kako bi što lakše i sa što manje utrošenog vremena mogli da se neki način vrate u svoju zemlju”, rekao je gradonačelnik Nikola Dašić.

Tokom boravka u Kragujevcu, ministar bez portfelja Đorđe Milićević sa svojim saradnicima posetio je i MIND park.