InfoFoto: Vlada Republike Srbije - srbija.gov.rs

Ministarka Mihajlović: Država popustima stimuliše građane na štednju energije

Autor: InfoKG
13:30 | Ponedeljak, 12 09 2022

Potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović izrazila je uverenje da preporuke za smanjenje potrošnje električne energije mogu da donesu uštede od 15 odsto, uz napomenu da država istovremeno finansijski stimuliše dodatnim popustima sve koji smanje potrošnju.

Mihajlović je, gostujući na Televiziji „K1“, objasnila da se preporuke koje je predložilo resorno ministarstvo odnose i na domaćinstva i na državnu upravu, lokalne samouprave, javna preduzeća.

Prema njenim rečima, dodatni popusti su za domaćinstva jer ona čine 42 odsto u ukupnoj strukturi dnevne potrošnje i tu može najviše da se uštedi samo ako se malo povede računa o tome kako koristimo električne uređaje.

Ona je navela da se Srbija opredelila da finansijski dodatno podstakne građane koji štede, a da su u drugim državama u Evropi propisane visoke kazne za nepoštovanje mera štednje.

Predlog EPS-a je, kako je precizirala, da domaćinstva koja umanje potrošnju za više od 10 do 20 procenata dobiju 10 odsto popusta, za smanjenje potrošnje od 20 do 30 procenata popust je 20 odsto, a svima koji potroše manje za 30 i više procenata pripašće 30 odsto popusta. Predočila je da će merenja biti izvršena u skladu sa potrošenom energijom u istom mesecu prethodne godine.

Danas megavat-čas košta 450 evra, u avgustu je bio 750, a prošle godine između 50 i 70 evra. Tokom avgusta smo dali više od 100 miliona evra za uvoz struje, a nemoguće je predvideti kakve će biti cene na tržištu u narednom periodu i preporuke su pokušaj da smanjimo novac koji dajemo”, naglasila je ona.

S druge, strane, kako je ponovila, javna preduzeća, državna uprava, gradovi i opštine do 15. septembra treba da dostave svoje planove uštede energije.

Potpredsednica Vlade je ponovila da država ne pravi nikakve planove za restrikcije električne energije, već da se svakodnevno trudi da obezbedi dovoljne količine struje, gasa i energenata za privredu i domaćinstva.