InfoFoto: Ministarstvo zaštite životne sredine

Ministarka Vujović: Kragujevčani sada imaju bolje grejanje i bolji kvalitet vazduha

Autor: InfoKG
12:30 | Četvrtak, 02 03 2023

Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović obišla je Gradsku toplanu u Kragujevcu sa visokim predstavnicima Evropske banke za obnovu i razvoj, uz čiju je pomoć u kratkom roku modernizovana Gradska toplana.

Drago mi je što sam zajedno sa predstavnicima EBRD obišla Gradsku toplanu u Kragujevcu i posebno što su i oni zadovoljni urađenim. U rekordno kratkom roku toplana je modernizovana, zamenjeni su kotlovi na ugalj koji su decenijama zagađivali vazduh u Kragujevcu. U oktobru 2021. godine na ovom mestu obećali smo da će Kragujevčani narednu grejnu sezonu dočekati sa kotlovima na gas i u oktobru 2022. godine tako je i bilo“, rekla je Irena Vujović, dodajući da je najnovija oprema izabrana u skladu sa EU standardima.

Kragujevčani danas imaju i bolje grejanje i bolji kvalitet vazduha. Ovim projektom postigli smo smanjenje ugljen-dioksida za 70 odsto, smanjenje azot-dioksida koji je sada na nivou duplo ispod granične vrednosti, dok su PM suspendovane čestice u potpunosti eliminisane“, istakla je Irena Vujović.

Ministarka je podsetila da je vrednost projekta 18 miliona evra i da je u okviru njega izgrađena kotlarnica sa pet kotlova renomiranih nemačkih proizvođača sa niskim nivoom emisije štetnih gasova.

Početak druge faze radova, koja podrazumeva sanaciju pepelišta, najavljen je za ovu godinu. Planirano je da se pepeo iskoristi za izgradnju lokalnih puteva i to će biti prvi primer korišćenja pepela u skladu sa principima cirkularne ekonomije kod nas.