InfoFoto: Printscreen - RTS

"Moja prva plata" za oko 40 mladih u kragujevačkim zdravstvenim ustanovama: Najbolji će dobiti stalno zaposlenje

Autor: InfoKG
13:00 | Sreda, 21 02 2024

Kroz devetomesečni program "Moja prva plata", u tri zdravstvene ustanove u Kragujevcu, angažovano je oko 40 mladih medicinske i nemedicinske struke, piše RTS. Najbolji će dobiti stalno zaposlenje. Kragujevačke zdravstvene ustanove su treću godinu zaredom deo tog državnog programa, koji sprovodi Nacionalna služba za zapošljavanje.

Iskustvo i zarada, cilj i podstrek za mlade koji su nakon školovanja dobili prvi posao. U kragujevačkom Domu zdravlja kroz program "Moja prva plata" radno je angažovano 26 mladih, od kojih je 20 lekara. 

Veoma je dragoceno što imamo saradnju sa starijim kolegama koji nesebično dele sa nama njihova iskustva iz prakse i možemo puno da naučimo od svih njih”, kaže dr Ivan Petrović, iz Doma zdravlja u Kragujevcu.

Dr Nevena Stević, Dom zdravlja Kragujevac dodaje: “Ovim programom stičemo iskustvo kako bih jednog dana bila bolji lekar i kako bih usavršila svoje znanje i nadopunila nakon fakulteta”.

Smatram ako se budemo dobro pokazali i ako neko to primeti da ćemo zaista imati prostora da dobijemo stalan posao u struci”, ističe dr Mihajlo Cvetković, Dom zdravlja Kragujevac.

Tome se nada i doktor Lazar Timotijević, jedan od sedmoro mladih angažovanih u Zavodu za zdravstvenu zaštitu radnika, poznatijem kao "Zastavina ambulanta".

Dr Lazar Timotijević, iz Zavoda za zdravstvenu zaštitu radnika u Kragujevcu naglašava: “Pored iskustva koje ćemo steći na programu, bitna nam je i ta neka mesečna naknada koja će nam olakšati period do stalnog zaposlenja”.

A to je pošlo za rukom doktorki Isidori Dimitrijević, koja je prošle godine nakon 9-omesečnog radnog angažovanja dobila stalan posao u Zavodu za zdravstvenu zaštitu radnika u Kragujevcu, koja kaže: “Na kraju se svaki trud isplati. Evo sada sami kroz samostalni rad primenjujemo sve to što smo zajedno sa našim mentorima naučili”.

I na taj način im sutra olakšali posao. Zbog toga su ova pojačanja značajna za kragujevačke zdravstvene ustanove.

Dr Vasilije Antić, direktor Doma zdravlja Kragujevac objašnjava: “Ovim ćemo smanjiti praktično, u opštoj praksi neće biti čekanja kad pomažu lekarima, kada je neko odsutan, tako dalje, a takođe, pomagaće nam u preventivnim pregledima”.

Primetila sam njihov pun angažman u radu sa svojim mentorima, ja očekujem u nekom narednom periodu da će se osamostaliti u maksimalnom kapacitetu”, smatra dr Nada Milovanović, direktorka Zavoda za zdravstvenu zaštitu radnika u Kragujevcu.

Takva očekivanja imaju i u kragujevačkom Institutu za javno zdravlje u kojem prva radna iskustva trenutno stiče četvoro mladih. 

Izvor: RTS