InfoFoto: srbija.gov.rs

Momirović o SEVERNOJ OBILAZNICI i Gružanskom koridoru

Autor: InfoKG
14:23 | Petak, 16 07 2021

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture u Vladi Republike Srbije Tomislav Momirović izjavio je danas da će Srbija sama obezbediti sredstva za gradnju Gružanskog koridora, na kojoj će stoprocentno raditi srpske građevinske kompanije, sa našim inženjerima i radnicima. 

Momirović je, na prvoj sednici Radne grupe za praćenje i realizaciju projekta "Izgradnja severne obilaznice oko Kragujevca i izgradnja državnog puta od tog grada do veze sa državnim putem u Mrčajevcima", istakao da Srbija konačno može da sama opredeli sredstva za realizaciju velikih infrastrukturnih projekata, kakav je Gružanski koridor.

On je dodao da nema potrebe da se naša zemlja u tolikoj meri kao ranije oslanja na strane partnere koji su nam obezbeđivali finansiranje projekata.

Postoji mnogo projekata koje izvodimo u Šumadiji, ali su za Kragujevac, bez sumnje, najvažniji severna obilaznica i Gružanski koridor, kojim će se taj grad povezati sa Moravskim koridorom, rekao je ministar.

Severna obilaznice oko Kragujevca će planiranom trasom povezati najznačajnije ulazno-izlazne pravce: državni put IB reda br. 24 Batočina–Kragujevac–Kraljevo, državni put IB reda br. 25 Kragujevac–Topola, državni put IIA reda br. 177 Kragujevac–Gornji Milanovac i izlazni krak državnog puta IB reda br. 24 Batočina–Kragujevac–Kraljevo, prema Kraljevu i Čačku.

Izgradnjom ove obilaznice doći će do punog izražaja povoljan saobraćajno-geografski položaj tog grada i njegova saobraćajna pristupačnost, ali i značaj u regionu i državi, navodi se u saopštenju Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.