Info

MUP otvorio šaltere: Od danas zakazivanje termina za vađenje ličnih dokumenata, prijava boravišta...

Autor: Jovana Mladenović
11:30 | Ponedeljak, 11 05 2020

MUP otvorio šaltere: Od danas zakazivanje termina za vađenje ličnih dokumenata, prijava boravišta...

Šalteri Uprave za upravne poslove MUP-a u policijskim upravama i stanicama, na kojima građani mogu podneti zahteve za izdavanje ličnih dokumenata i obaviti druge poslove danas su počeli sa radom. 

Građani će moći da obave poslove prijave prebivališta i boravišta, podnesu zahtev za izdavanje ličnih karata, pasoša, vozačkih dozvola, registracije vozila, oružja, državljanstva, kao i da podignu ta dokumenta.

Kancelarija za informacione tehnologije i elektronsku upravu Vlade Republike Srbije saopštila je da građani od danas mogu ponovo da zakažu termin za vađenje nove lične karte ili pasoša putem portala eUprava. Zahvaljujući ovoj elektronskoj usluzi, moguće je zakazati termin do 60 dana unapred. Usluga je dostupna svim registrovanim korisnicima portala eUprava. Ukoliko se zakazuje termin za maloletno dete, potrebno je da elektronski obrazac koji se popunjava (termin koji se zakazuje) glasi na ime roditelja, odnosno staratelja deteta. Lična dokumenta kojima je istekao rok važenja za vreme vanrednog stanja, važiće do okončanja postupaka i donošenja odluka po zahtevima za izdavanje ličnih dokumenata, koji budu podneti u roku od 30 dana od prestanka vanrednog stanja.

Uprava za upravne poslove preporučuje građanima da zahteve za prvu registraciju i promenu vlasništva vozila, promenu podataka upisanih na saobraćajnoj dozvoli i druge zahteve vezane za registraciju vozila policijskim stanicama i upravama šalju preporučenom poštom.

Spisak dokumentacije potrebne za ove poslove građani mogu naći na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova, a uz dokumentaciju potrebno je dostaviti i kontakt telefon podnosioca zahteva, preko koga će biti obavešten o terminu za uručenje dokumenata.

U vezi sa registracionim nalepnicama za vozila upisana u jedinstveni registar, Uprava za upravne poslove ističe da će se one, do 1. jula, izdavati isključivo na tehničkom pregledu vozila.

Građani, kao i ranije, termin za podnošenje zahteva za ličnu kartu i pasoš mogu zakazati preko portala eUprava, a lična dokumenta kojima je istekao rok važenja za vreme vanrednog stanja, važiće do okončanja postupaka i donošenja odluka po zahtevima za izdavanje ličnih dokumenata, koji budu podneti u roku od 30 dana od prestanka vanrednog stanja.

Prijavu prebivališta za novorođeno dete roditelji, sa skeniranom dokumentacijom i drugim potrebnim podacima, mogu podneti elektronskim putem na imejl drzavljanstvalk.odsekuup@mup.gov.rs.

Ministarstvo unutrašnjih poslova ističe da je prilikom posete policijskim upravama i stanicama potrebno poštovati propisane mere zaštite.