InfoFoto: InfoKG - Arhiva

Nedelja borbe protiv glaukoma u UKC Kragujevac

Autor: InfoKG
09:00 | Nedelja, 10 03 2024

Lekari Klinike za oftalmologiju UKC Kragujevac obavljaće preventivne preglede od 11. do 16. marta u vremenu od 12 do 14 časova u obe specijalističke, očne ambulante u prizemlju UKC Kragujevac.

Oftalmolozi će sprovesti akciju merenja očnog pritiska i drugog neophodnog, za sve zainteresovane građane, bez zakazivanja, bez uputa i uz ličnu kartu. Cilj akcije je rano otkrivanje (skrining i prevencija) glaukoma, odnosno bolesti povišenog očnog pritiska i otkrivanje faktora rizika za nastanak glaukoma, pa se savetuje da pre svega dođu građani koji su stariji od 40 godina, koji do sada nisu radili takvu vrstu pregleda, koji imaju nekog srodnika obolelog od glaukoma, ali i pacijenti sa dijagnostikovanim glaukomom. Uključene su i osobe koje često menjaju naočare, osobe koje imaju tanke rožnjače, dijabetičari, osobe sa visokim ili niskim krvnim pritiskom i drugi.

Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije glaukom je drugi najčešći uzrok slepila u svetu od kojeg boluje oko 78 miliona ljudi. Predispoziciju da dobije glaukom do 2040. godine, ima oko 118 miliona ljudi, od kojih je preko četiri i po miliona slepo. Čak 50% stanovništva i ne zna da ima glaukom. U Srbiji oko 150.000 ljudi ima ovo oboljenje. Oko 2% stanovništva preko 40 godina, razvija primarni glaukom otvorenog ugla, dok se procenat povećava sa godinama života za 4%.