InfoFoto: pixabay.com-ilustracija

Nema epidemije velikog kašlja u Šumadiji

Autor: InfoKG
13:00 | Petak, 12 01 2024

U Kragujevcu i na području Šumadijskog okruga epidemiološka situacija, što se tiče velikog kašlja je dobra.

"Nema epidemije pertusisa", potvrđuje za Danas doktorka Ana Miljanović, epidemiološkinja iz Instituta za javno zdravlje Kragujevac.

Tokom čitave prošle godine na teritorji Šumadijskog okruga a ne samo grada Kragujevca evidentirana su samo tri, sporadična i očigledno nepovezana slučaja,piše danas.rs.

"Jedan slučaj na ovom području smo imali u avgustu, drugi u novembru i treći u decembru. U pitanju su deca koja nisu vakcinisana i kod njih se u uzrastu do sedme godine mogu očekivati slučajevi pertusisa, odnosno velikog kašlja", navodi naša sagovornica.

Po njenim rečima kada je u pitanju imunizacija od velikog kašlja u Šumadijskom okrugu je dobar obuhvat najmlađe populacije vakcinacijom.

"Ovakve vrste epidemija pojavljuju se u talasima na nekoliko godina. Kod nas je za sada nema, i nije isključeno da se može u nekom trenutku pojaviti ali je trenutno stanje u Šumadijskom okrugu dobro", ističe dr Miljanović.

Ona podseća i da sam postupak vakcinacije protiv velikog kašlja traje nekoliko godina. Prva doza vakcine se prima u periodu od drugog do šestog meseca života. Prva revakcinacija je u drugoj a druga oko šeste godine života, pred polazak deteta u školu.

"Deca nisu potpuno zaštićena vakcininom dok ne prime sve tri doze. Zbog toga se u tom uzrastu do sedme godine može desiti da dobiju pertusis (veliki kašalj)", podseća epidemiološkinja Ana Miljanović.

Izvor: danas.rs