InfoFoto: Ilustracija/Printscreen - YouTube

Nema malih boginja u Kragujevcu

Autor: InfoKG
10:30 | Sreda, 25 10 2017

U Kragujevcu nema dijagnostikovanih slučajeva malih boginja, niti pacijenata koji se zbog toga nalaze na lečenju u ovdašnjem Kliničkom centru. Situacija u našem gradu, što se tiče malih boginja, je potpuno mirna, a jedini slučaj je otkriven i tretiran kod pacijenta koji je bio sa teritorije Kosovske Mitrovice gde je registrovana epidemija, poručuju iz Klinike za infektivne bolesti. 

Pacijent kome je pregledom u kragujevačkom Kliničkom centru utvrđeno da ima male boginje je direktno sa teritorije Kosova došao automobilom u bolnicu i od rodbine je bio kontaktu samo sa svojom sestrom. Nakon pregleda se svojim vozilom i vratio u Kosovsku Mitrovicu”, kažu za Blic nadležni u Institutu za javno zdravlje.

Načelnica Centra za kontrolu i prevenciju bolesti, dr Ružica Atanasković, u izjavi za Blic je rekla da je njegova sestra pod nadzorom lekara, kao i da je vakcinisana protiv malih boginja. Pod nadzorom je i osoblje u Kliničkom centru koje je imalo kontakt sa obolelim, ali za sada nema nikakvih indicija da se bolest proširila. 

Pacijent, čiji je bris uzet i poslat na Torlak, je iz Kosovske Mitrovice i bio je u Kragujevcu u prolazu. Nije mu bilo dobro pa je otišao kod lekara. Doktorka ga je pregledala, imao je lakšu kliničku sliku i povišenu temperaturu, piše Blic.

Doktorka je nakon pregleda saznala da nije primio punu dozu vakcine, odnosno da je parcijalno zaštićen. Znajući da dolazi sa Kosova, odradila mu je bris. On se vratio kući, bez ikakvih komplikacija. Prema proceni lekara, nije bio za bolničko lečenje. Rezultati njegovog brisa su poslati u Kosovsku Mitrovicu. Pušten je posle ambulantnog pregleda, jer nije bilo procene da treba da se zadrži”, kaže za Blic portparolka Kliničkog centra, Vanja Đorđević.

U Kliničkom centru kažu da postoje svi uslovi da se oboleli od infektivnih bolesti leče na klinici, u izolovanim uslovima kako se zaraze bilo koje vrste ne bi širile. Nadležni kažu i da je jedina efikasna kolektivna zaštita od malih boginja vakcinisanje koje je propisano i zakonom.