InfoFoto: InfoKG

Nemački "Wacker Neuson" otvorio novu fabriku u Kragujevcu

Autor: InfoKG
15:30 | Četvrtak, 01 06 2023

Nemačka kompanija “Wacker Neuson” svečano je danas otvorila novu proizvodnu halu u Kragujevcu. Jedan od najvećih svetskih proizvođača građevinske opreme i mašina trenutno u našem gradu zapošljava 800 radnika. U planu su dodatno proširenje fabrike i nova radna mesta. 

Nakon 15 godina rada u iznajmljenim halama, nemačka kompanija napokon ima svoju proizvodnu halu. Prostire se na 20.000 kvadrata, a u njenu izgradnju i opremanje uloženo je 25 miliona evra. 

Kompanija je doživela snažan rast poslednjih godina i to je razlog za izgradnju novog proizvodnog pogona. Fabrika u Kragujevcu je za nas posebno važna zbog stručnosti i posvećenosti naših zaposlenih. Nemačka kompanija izuzetno ceni stabilnu ekonomsku situaciju, kao i dosadašnju podršku i saradnju sa Vladom RS i lokalnom samoupravom Grada Kragujevca”, izjavio je generalni direktor Vaker Nojson grupe, dr Karl Tragl.

Istovremeno, najavljeno je proširenje postojeće fabrike i izgradnja nove fabrike za proizvodnju i sklapanje građevinskih mašina. U narednoj fazi, koja je već započeta sredinom aprila, predviđeno proširenje za dodatnih 30.000 kvadrata. Do kraja 2024. godine biće izgrađena najsavremenija, energetski efikasna farbara za komponente čeličnih konstrukcija. 

Wacker Neuson posluje u Kragujevcu već 16 godina u sektoru proizvodnje zavarenih čeličnih konstrukcija i delova za građevinske mašine. Kompanija trenutno zapošljava oko 800 ljudi.

Član izvršnog odbora Vaker Nojson grupe, Feliks Bitenbek, izjavio je da će nakon planiranog proširenja Vaker Nojson u Kragujevcu imati jednu od najvećih fabrika u okviru Grupe, na prostoru od oko 100.000 kvadratnih metara. 

Sa skoro 40 robota za zavarivanje, potpuno automatizovanim skladištem i najsavremenijom, energetski efikasnom farbarom za čelične konstrukcije, ova fabrika će biti fokusirana na kvalitet, moderne tehnologije i visoku automatizaciju”, dodao je Bitenbek.

Ambasadorka Nemačke, Anke Korad izjavila je da su nemačke kompanije u Srbiji otvorile su 80.000 radnih mesta, a samo u Kragujevcu zapošljavaju nekoliko hiljada ljudi. Sa tradicijom dužom od 15 godina i sa 800 radnih mesta, Vaker Nojson je jedan od najvećih poslodavaca u Kragujevcu. 

Nemačke kompanije ulažu u dualno stručno obrazovanje, korišćenje obnovljivih izvora energije, energetsku efikasnost, solarne siteme i cirkularnu ekonomiju. Nemačke firme donose kvalitet, tačnost i pouzdanost, što želimo da poseduje i Srbija. Nemačke kompanije su pouzdan partner sa dugoročnim investicijama”, kazala je ambasadorka Konrad.

Predsednica Vlade Ana Brnabić, zahvalila se nemačkim partnerima, komapnijama i investitorima na poverenju koje ukazuju Republici Srbiji, ali i na tome što ukazaju na to šta treba dodatno unaprediti da bi imali još više investitora. 

Investitori sa sobom ne donose samo finansije i nova radna mesta, već nova znanja, tehnologije i jednu od naboljih poslovnih etika i standarda poslovanja, čime su i deo društvenih reformi u našoj zemlji. Nemačka je naš najveći ekonomski i trgovinski partner i najveći bilateralni donator u Republici Srbiji. Prošle godine spoljnotrgovinska razmena roba i usluga između Republike Srbije i SR Nemačke dostigla je oko 10 milijardi evra, a samo roba osam milijardi 240 miliona evra, što je rekordna robna razmena i za 26,5 odsto više u odnosu na 2021. godinu. Ovakav trend nastavlja se i u ovoj godini. Dolaskom nemačkih kompanija naša zemlja stiče bolje reference, a o tome govori sve veći broj stranih direktnih investicija u našu zemlju, koje su prošle godine iznosile rekordnih 4,4 milijardi evra. To što je Vaker Nojson u Kragujevcu otvorio novi pogon, a da je već započeo i drugu fazu izgradnje, pokazuje odnos te kompanije prema ovom gradu, Šumadiji i Srbiji, što nam daje dodatnu snagu da još više radimo i unapređujemo naše poslovno okruženje i konkurentnost”, poručila je Brnabić.