InfoFoto: Printscreen - TV Prva

Nove metode lečenja u Univerzitetskom kliničkom centru Kragujevac

Autor: Branko Vukašinović
12:00 | Sreda, 10 03 2021

U Univerzitetskom kliničkom centru Kragujevac uvedene su nove metode otklanjanja tromba iz krvnih sudova glave i pluća životno ugroženih pacijenata. Iz ove zdravstvene ustanove poručuju da se tromb često javlja kod pacijenata koji su preležali Korona virus, a ovaj zahvat im može spasiti život. 

U Angio sali Univerzitetskog kliničkog centra Kragujevac od druge polovine prošle godine usred pandemije Korona virusa počeli su da  rade nove intervencije na životno ugroženim pacijentima. Reč je o odstranjivanju tromba iz krvnih sudova glave i pluća. Ove intervencije se u oba slučaja rade slično i to u lokalnoj anesteziji.

Ova procedura se izvodi tako što punktiramo arteriju femoris i dolazimo do mesta gde se tromb zaglavio u krvnim sudovima glave. Stent ritriverom izvlačimo taj tromb i tako otpušimo krvni sud i rekanališemo ga i krv normalno protiče”, rekao je za Prvu televiziju interventni radiolog u UKC Kragujevac, Marko Prokić. 

Otklanjanje tromba iz krvnih suda pluća može da spasi život trudnicama, porodiljama, pacijenatima sa malignitetima i onima koji su imali velike hirurške intervenije, jer se kod njih najčešće i javlja.  

Na ovaj način izuzetno smanjujemo rizik od krvarenja kojima su ove grupe pacijenata izložene i značajno poboljšavamo prognozu ovih pacijenata”, izjavio je za Prvu televiziju interventni kardiolog u UKC Kragujevac, Miodrag Srećković. 

Nove metode otklanjanja tromba su značajne i za kovid pacijente, jer kako objašnjavaju u kragujevačkom Univerzitetskom kliničkom centru, u pojedinim slučajevima virus može da izazove brojne komplikacije, pa i moždani udar.  

Studije sve govore da se javlja od 10. dana, pa na dalje od zaražavanja virusom COVID-19. Zapravo, dolazi do jednog stanja pojačanog zgrušavanja krvi, gde je rizik od nastavnka moždanog udara veliki. Baš zato su ove nove metode značajne za vitalno ugrožene pacijente od dve teške bolesti”, kazala je za Prvu televiziju neurolog u UKC Kragujevac, Tatjana Bošković. 

Lekari kažu da je za nove metode lečenja najbitnije da se pacijenti jave odmah pri pojavi simptoma, jer se tada postižu najbolji rezultati i oporavak je znatno kraći.

Izvor: TV Prva