InfoFoto: Printscreen - RTK

Novi aparat od 200.000€ u UKC Kragujevac: Preciznija dijagnostika hematoloških malignih bolesti

Autor: InfoKG
14:30 | Utorak, 07 02 2023

Klinika za hematologiju Univerzitetskog kliničkog centra Kragujevac dobila je nov aparat koji omogućava precizniju dijagnostiku mnogih hematoloških malignih bolesti i poremećaja imuniteta, piše RTK. Vrednost ovog aparata je 200.000 evra, a nabavljen je zahvaljujući Ministarstvu zdravlja i Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje.

Ovaj najsavremeniji dijagnostički aparat pruža i brojne mogućnosti u oblasti naučnih istraživanja u okviru Univerzitetskog kliničkog centra i Fakulteta medicinskih nauka.

Novi protočni citometar je znatno napredniji od postojećih aparata na Klinici za hematologiju, ali i u odnosu na svetske standarde koji omogućavaju dijagnostiku hematoloških malignih bolesti, prvenstveno leukemije. Ova dijagnostička metoda se u Kragujevcu primenjuje od 2007. godine.

Najvažnija karakteristika ovog aparata je preciznost. Protočni citometar poseduje mogućnost detekcije 13 različitih kanala, što doprinosi jasnijem definisanju jedne ćelije leukemije ili nekih drugih poremećaja imuniteta koji mogu biti u sklopu hematoloških bolesti, a koji su od važnosti za terapiju.

Klinika za hematologuju je opremljena adekvatnim aparatima neophodnim za svakodnevnu praksu. U planu je njeno proširenje sterilnim blokom, čime će biti ispunjeni uslovi da se i u Kragujevcu obavlja transplantacija matičnih ćelija hematopoeze, što predstavlja izuzetno veliki napredak.

Izvor: RTK